Suma infima stransa pana acum din donatii pentru "Cumintenia Pamantului". Ce primesc persoanele care dau bani pentru opera
Doar 138 de mii de euro s-au strans pana acum pentru "Cumintenia Pamanatului". Guvernul a anuntat luni ca donatorii, dar si urmasii lor, vor avea acces gratuit in muzeele in care va fi expusa sculptura lui Brancusi.
"Cumintenia" va fi mutata de la muzeul Cotroceni in centrul Capitalei, ca sa poata fi admirata de cat mai multi oameni interesati sa doneze. "Este un test, daca romanii il vor pe Brancusi inapoi. Cumintenia Pamantului reprezinta sufletul neamului romanesc" a declarat premierul.
2700 de euro pe zi a foste media donatilor in primele 50 de zile. Pentru a strange cele 6 milioane de euro, in urmatoarele 3 luni media zilnica ar trebui sa creasca de 23 de ori, pana la 63.000 de euro.
Dacian Ciolos, prim-ministru: "Asta e un test, daca romanii il vor pe Brancusi inapoi. Ce Brancusi a lasat mostenire umanitatii nu sunt atat osemintele lui, cat opera lui. Asta e cea care il reprezinta cel mai bine. Brancusi nu e un sfant religios, e un sfant prin arta lui. Pentru un sfant ii aduci osemnitele, pentru ca ele sunt moaste. Eu cred ca osemintele lui Brancusi, cele care ii dau sfintenie, sunt operele lui , inclusiv Cumintenia Pamantului."
Donatiile se pot face, cu cardul, direct pe site-ul brancusiealmeu.ro, sau prin transfer bancar.
Dan Suciu, purtator de cuvant al Guvernului: "Toti cei care vor participa vor avea acces gratuit la vizitarea muzeului unde va fi prezenta statuia. Ei si urmasii lor."
Saptamana aceasta vor fi anuntate si numerele de telefon pentru donatii prin SMS. Peste 20 de personalitati publice sustin campania.
Victor Rebengiuc: "Va indemn pe toti dati fiecare. Cat costa o bere? Nu bei o bere si o dai la Cumintenia Pamantului. Si incetul cu incetul, din mai multe beri o sa vedeti ca putem sa ne indeplinim acest vis."
Spre deosebire de alte opere ale sale, Brancusi a sculptat o singura varianta a Cuminteniei, fapt care ii aduce si mai multa valoare.
Doina Lemny: "Este singura opera care are o legatura intima cu sensibilitatea romaenasca. Ea vine de nicaieri, din preistorie si merge in modernitate. Prin aceasta simplificare a unui nud feminin, introvertit, intr-o pozitie aproape in stare de piosenie, de ruga, Cumintenia Pamantului."
Cumintentia Pamanatului se afla in prezent in Muzeul Cotroceni. In iunie va fi mutata in centrul Capitalei, ca sa poata fi vizitata mai usor. Subscriptie publica se incheie pe 30 septembrie. Oficialii vor sa adune din donatii 6 milioane de euro, la care statul va adauga alte cinci, ca sa poata cumpara sculptura de la proprietari.
Sursa: Pro TV
Etichete: dacian ciolos, donatii, cumintenia pamantului,
Dată publicare:
30-05-2016 14:14