“Dă-i. Hai, o palmă... o omor, gata!”. Imagini cu o bătaie între două eleve într-o școală din Iași
Violența este tot mai frecventă în școli. Acum, a fost declanșată o anchetă după ce au apărut imagini în care două eleve s-au bătut într-o clasă, la Iași.
În contextul violențelor tot mai frecvente din școli, autoritățile din Educație caută soluții pentru combaterea acestui fenomen alarmant.
Au discutat şi cu sindicatele din domeniu, iar propunerile cuprindeau mai multe variante, inclusiv exmatricularea.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Recent un elev de clasa a X-a de la un liceu din București și-a înjunghiat profesoara.
În spaţiul public au apărut imagini dure, cu două eleve din județul Iași care s-au bătut în clasă.
“Dă-i. Hai, o palmă... o omor, gata! Gata! am zis. Oana, cu pumnul. Gata, am zis!”
Imaginile violente au fost filmate la o școală profesională din județul Iași. Incidentul a avut loc înainte de Crăciun, dar ancheta a fost începută abia marți, după ce secvențele cu lupta dintre fete au apărut online.
Pe filmarea făcută de un alt elev se vede cum cele două adolescente, în vârstă de 15 şi 16 ani, se încălzesc înainte de a începe bătaia, un coleg le pregătește ringul, iar altul merge pe hol, să stea de pază. În scurt timp fetele încep să își care pumni și picioare și să se tragă de păr.
Cele două fete însoțite de părinți au dat astăzi declarații la școală. Ele susțin că nu a fost vorba despre o bătaie propriu-zisă, ci una ... de amuzament.
Elena Simion, director școală: "Fetițele au fost împreună cu părinții. Au mărturisit faptul că dintr-o joacă au început să se ia la bătaie. Așa cum se vede și în filmuleț. Din cauză că așteptau microbuzul, după terminarea orelor, au mai rămas în școală. Și din școală, ele și cu doi băieți s-au luat la bătăi. Nu și-au dat seama că se va finaliza așa."
Mama elevă: "A fost o joacă. Mie mi s-a spus, dar na, s-au bătut, eu nu am știut despre videoclip, au zis că s-au luat ca fetele//ele sunt bine, au rămas prietene, vorbesc."
Maricica Slabu, învățător: "Am văzut aceste imagini. Ei și-au făcut grupuri, își distribuie imagini între ei, și noi cadrele didactice mai avem o singură armă, catalogul, pe care ei îl consideră că un fleac."
Măsuri mai dure
În contextul cazurilor tot mai dese de violență în școli, sindicatele din învățământ au propus introducerea unor măsuri mai dure pentru elevi, cum ar fi: exmatricularea temporară a elevilor, pe termen de cinci zile, crearea de centre de reeducare, detenție școlară sau amenzi pentru părinți.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus, marți, în Parlament că ar fi de acord cu exmatricularea temporară a școlarului, dar numai dacă se face şi consilierea copilului şi a familiei. Sunt de acceptat camerele de supraveghere în sălile de clasă. Dar centrele de reeducare le consideră mai curând o idee comunistă.
Laviniu Lăcustă, linder sindicat USLIP Iași: "Nu se poate impune decât o schimbare fermă a legislației în vigoare care este mult prea permisivă. S-ar impune, spun eu, amendarea drastică a părinților, dar nu în ultimul rând și elevii trebuie să știe că dacă încalcă regulamentul riscă să fie exmatriculați."
Potrivit regulamentelor școlare, în acest moment elevii care sunt violenți riscă cel mult scăderea notei la purtare.