Curtea de Apel Bucuresti: Mircea Basescu si Marian Capatana au acreditat ideea ca justitia e la discretia influentelor lor
Mircea Basescu si Marian Capatana au profitat de pozitia pe care o are fratele presedintelui, pentru a da credibilitate afirmatiilor facute, arata Curtea de Apel Bucuresti in motivarea deciziei de mentinere a arestarii celor doi.
In motivarea hotararii prin care a respins contestatiile lui Mircea Basescu si Marian Capatana fata de masura preventiva, Curtea de Apel Bucuresti (CAB) reia argumentele avute de in vedere de Tribunalul Bucuresti la arestare, subliniind ca se impune mentinerea celor doi in detentie, scrie Mediafax.
Curtea de Apel sustine astfel despre cei doi ca au acreditat "ideea ca justitia este la discretia influentelor lor, profitand de pozitia pe care o are inculpatul Basescu Mircea, pentru a da credibilitate afirmatiilor facute".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Este de remarcat faptul ca inculpatii au inteles sa urmareasca obtinerea unor foloase substantiale de pe urma persoanelor interesate sa rezolve pe cai ilicite anumite probleme judiciare, promitand o hotarare favorabila in schimbul unor sume de bani, cu consecinta afectarii increderii publicului in functionarea sistemului judiciar, acreditand ideea ca justitia este la discretia influentelor lor, profitand de pozitia pe care o are inculpatul Basescu Mircea pentru a da credibilitate afirmatiilor facute", se arata in motivare.
Legat de ratiunile mentinerii in arest a fratelui presedintelui si a lui Capatana, instanta mentioneaza "gradul ridicat de pericol social al faptelor", subliniind ca acesta nu este diminuat de faptul ca presupusa activitate infractionala s-a derulat in perioada 2011-2012.
"Natura infractiunii, presupus a fi fost savarsita de catre inculpati, modul in care acestia au actionat, contureaza un grad ridicat de pericol social al faptelor pentru care sunt cercetati, constand in starea de neliniste, in sentimentul de insecuritate in randul societatii civile, generat de rezonanta sociala negativa a faptului ca inculpatii, asupra carora planeaza acuzatia comiterii unor asemenea infractiuni, ar putea fi cercetati in stare de libertate. in acord cu judecatorul fondului, se constata ca, desi presupusa activitate infractionala s-a derulat in perioada 2011-2012, nu se poate sustine ca trecerea timpului a diminuat pericolul social generat, avand in vedere contextul si modalitatea in care s-a ajuns la devoalarea acestora, dar si impactul provocat asupra societatii romanesti", se mentioneaza in documentul citat.
Tot in motivare, instanta face referire la faptul ca Mircea Basescu a depus, la judecatorul Tribunalului Bucuresti care a judecat propunerea de arestare, un mail trimis in martie 2011 procurorului general al Romaniei, in care informa ca le-a spus rudelor lui Bercea Mondial, dupa ce acestea i-au cerut ajutorul, ca nu poate face nimic pentru a influenta judecatorii in favoarea acestuia si ca a comunicat asta si sefului Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Constanta.
"Inculpatul Basescu Mircea a depus in fata judecatorului fondului un mail pe care l-a trimis la data de 02.03.2011 procurorului general al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie prin care il informa ca la datele de 28.02.2011 si 02.03.2011 a fost asteptat acasa de sotia lui S. A. si fiica sa, care i-au cerut ajutorul, insa le-a explicat ca nu poate face nimic, aratand ca nu doreste sa se creeze impresia ca ar incerca sa influenteze luarea unei hotarari de catre completul de judecata, precizand totodata ca la data de 01.03.2011 i-a comunicat acest lucru si sefului IPJ Constanta", se arata in motivare.
Referitor la acest aspect, Curtea de Apel Bucuresti spune ca demersul lui Mircea Basescu "nu imbraca forma unei plangeri penale" si dovedeste ca, de la bun inceput, fratele presedintelui stia intentia familiei lui Bercea Mondial de a obtine sprijin pentru eliberarea acestuia, "context in care a continuat totusi sa se intalneasca cu rudele acestuia si sa discute chestiuni legate de situatia juridica" a interlopului.
"Acest demers al inculpatului Basescu Mircea este anterior faptelor ce fac obiectul prezentei cauze si nu produce nicio consecinta juridica intrucat nu imbraca forma unei plangeri penale, ci doar reprezinta o apreciere personala cu privire la o eventuala suspiciune de interventie a sa asupra justitiei, iar, pe de alta parte, dovedeste ca, de la bun inceput, inculpatul Basescu Mircea cunostea intentia familiei A., aceea de a obtine ajutorul sau in vederea eliberarii lui A. S., context in care a continuat totusi sa se intalneasca cu rudele acestuia si sa discute chestiuni legate de situatia juridica a lui A. S. (Anghel Sandu, zis Bercea Mondial - n.r.)", se mentioneaza in motivare.
In 27 iunie, CAB a respins contestatiile lui Mircea Basescu si Marian Capatana fata de arestarea dispusa in dosarul traficului de influenta ce ar fi fost facut pentru ca interlopul Bercea Mondial sa scape de inchisoare.
Sursa: Mediafax
Etichete: Curtea de Apel Bucuresti, trafic de influenta, mircea basescu, Marian Capatana, Bercea Mondialu,
Dată publicare:
09-07-2014 16:36