Cum vor studenții de la Arhitectură să salveze Băile Herculane
Revoltaţi că Băile Herculane sunt lăsate în paragină, câţiva studenţi la arhitectură şi-au propus să salveze locul. Pentru început, au luminat clădirea Băilor Neptun şi încearcă să atragă fonduri de la Guvernul norvegian că să o reabiliteze.
În staţiune sunt, însă, zeci de imobile în ruină. Dintr-o bijuterie arhitecturală, Băile Neptun de la Herculane au ajuns o ruină. Revoltaţi, câţiva studenţi la arhitectură au decis să tragă un semnal de alarmă.
Localnic: „Este ceva rămas în paragină, denotă neglijenţă, poate şi incompetenţă."
Localnică: „Parcă e o localitate nelocuită de oameni."
Construite la sfârşitul secolului al XIX-lea, Băile Neptun aveau cea mai modernă instalaţie de la acea vreme.
Lucrurile s-au schimbat radical. Imobilul este în proprietatea Primăriei, dar terenul pe care se află aparţine unui investitor privat, iar că să fie atrase fonduri europene, pentru consolidare, părţile ar trebui să se înţeleagă.
Alexandru Gavrilescu, proprietar teren: „Clădirea aparţine Primăriei, îşi poate exercita toate prerogativele unui proprietar, de la întreţinere, până la exploatare. Dar deocamdată nu au cheltuit nici un leu pentru întreţinerea ei."
Ca să salveze clădirea, proprietarii terenului au anunţat, încă de acum câteva luni, că sunt dispuşi să îl cedeze Primăriei, dar vor la schimb un altul. În paralel, studenţii caută bani pentru reparaţii.
Patricia Blidariu, inițiator proiect: „Vrem să facem o documentaţie, pentru a obţine nişte fonduri norvegiene. Fondurile norvegiene cumva ne ajută pe noi să facem mai uşor intervenţia de urgenţă, pentru că nu cer atât de multe reglementări."
Dezolantă este, însă, intreaga staţiune. Dacă până acum au fost indiferente, autorităţile vor acum să le forţeze mâna proprietarilor.
Cristian Miclău, primar Herculane: „Imobillele care sunt în stare de degradare au fost inventariate, s-a făcut un proces verbal, a fost o comisie în zonă. Au primit un termen şi, cei care nu se vor conforma, li se va mari impozitul până la aproximativ de 500 la sută."
Izvoarele termale de aici au atras în zonă mai multe capete încoronate. În 1852, împăratul Austriei Franz Iosef considera Băile Herculane că fiind cea mai frumoasă staţiune de pe continent.