Cum vor plati cei care transporta ILEGAL lemne, in tara in care se defriseaza 3 hectare de padure/ora
Politistii ar putea confisca orice camion care transporta lemnul taiat ilegal din padurile Romaniei. Este ideea unor parlamentari, care propun modificarea legii si pedepsirea aspra a celor care in ultimii 26 de ani si-au batut joc de paduri.
Mai mult, raman fara masini si transportatorii care declara in acte mai putin lemn decat au incarcat. Si, ca sa va faceti idee de crima comisa in padurile Romaniei, din 7.000 de camioane cu lemne raportate anul trecut, 2.000 erau ilegale. Cu toate acestea, intr-un singur caz a fost inceputa urmarirea penala.
Astfel de camioane, ticsite cu lemn taiat ilegal, traverseaza zilnic zonele forestiere din Romania, fara ca autoritatile sa miste un deget. Din cand in cand, reprezentantii unor organizatii de protectie a mediului incearca sa traga un semnal de alarma, rareori luat in seama.
Fie ca vorbim despre coruptia generalizata, fie ca legea este prea blanda, de cele mai multe ori politistii ridica din umeri. In curand, lucrurile s-ar putea schimba.
Sorin Avram Iacoban, deputat PSD: "Pentru a putea stopa taierile din padurile Romaniei, sa actionam si cu acest instrument: confiscarea ansamblului auto, pe loc, de catre agentul constatator, atunci cand se descopera transport fraudulos."
Aceasta modificare a legii a fost depusa la Parlament, in decembrie. Potrivit initiatorilor, vor ramane fara camioane si cei care declara in acte o masa lemnoasa mai mica decat in realitate. In prezent, doar un judecator poate dispune confiscarea masinilor de transport lemne. In realitatea, instantele nu au pe cine pedepsi, pentru ca doar un dosar penal a fost intocmit in ultimul an.
Daniel Ioan Pop, sef serviciu Garda Forestiera Bistrita-Nasaud: "E o masura binevenita, sigur ca ea va avea un efect psihologic puternic asupra cetatenilor si cu siguranta va descuraja acest fenomen de transport al materialului lemno si taieri ilegale. Cu siguranta cand unui cetatean i se va confisca si mijlocul de transport se va gandi foarte bine daca va risca sa savarseasca o contraventie de acest gen".
Un raport care face referire la perioada 1990 - 2011 arata ca, in Romania, au disparut ilegal trei hectare de padure in fiecare ora. Iar paguba estimata este de peste 80 de milioane de metri cubi de lemn taiat ilegal, adica cinci miliarde de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: paduri, lege, senat, defrisari, siguranta nationala,
Dată publicare:
13-01-2016 18:16