Cum sunt transformate amenajările piscicole în depozite de gunoaie în județul Dâmbovița
Depozite de gunoaie în locul unor amenajări piscicole. Asta au găsit, într-un control în apropiere de Găești, Dâmbovița, autoritățile de Mediu.
Cel mai probabil, acolo a funcționat o balastieră ilegală, care a scos pietriș din albia râului sub pretextul că va amenaja bălți pentru pescuit. Când și-au făcut plinul, afaceriștii au abandonat totul. Astfel de situații se găsesc cu sutele, pe teritoriul țării, susține ministrul Costel Alexe.
Mecanismul este același: sute de firme obțin avize pentru a amenaja bazine piscicole și fac, în schimb, exploatări ilegale de agregate minerale, fără a plăti un leu redevență statului. Frauda se ridică la sute de milioane de euro și nu e observată de nimeni, căci balastierele se află pe cursul râurilor, departe de șosele și de localități.
Ministrul mediului a verificat situația din bazinul hidrologic Argeș Vedea.
Costel Alexe, Ministrul Mediului : "Avem nu mai puțin de 140, 140 de astfel de exploatări care au solicitat avize, dacă au solicitat, pentru amenajări piscicole. În fapt acești operatori, acești băieți deștepți, nu fac altceva decât să extragă agregate minerale fără să plătească vreun leu statului român".
Directorul administrației bazinale Argeș Vedea spune că în zonă nu este autorizată nicio balastieră. Mulți cer avize pentru amenajări piscicole și bagă excvatoarele în teren, înainte de a primi oficial undă verde. Apoi pleacă și lasă în urmă gropi, care se umplu de gunoaie.
Bogdan David, director administrație bazinală Argeș Vedea: "În acest moment, aveți pe cine trage la răspundere pentru ce se întâmplă acolo? În momentul de față noi suntem în cercetări să vedem, dar din punctul nostrum de vedere nu, pentru că noi nu am emis autorizație de exploatare".
Garda de Mediu Dâmbovița ar trebui să depisteze aceste halde de gunoi, dar nu o poate face dacă nimeni nu dă alarma. Nimeni adică localnicii, măcar, nu neapărat primăriile.
Vlad Drugă comisar Dâmbovița: "Noi suntem tot timpul pe teren, dar, din păcâte anihilăm anumite depozite și apar altele, aceste balastiere sau foste balastiere, sau balastiere poate ilegale, sunt amplasate în extravilan, în zone foarte greu accesibile. Aceste deșeuri sunt efectiv abandonate, nu e ceva făcut de o singură persoană, fiecare cum găsește, mai aurncă câte ceva".
În vreme ce ministrul anunță că a cerut un control tematic în toată țara, comisarii gărzii de mediu susțin că ar avea nevoie de drone, cu care să monitorizeze cursurile de apă.
Sursa: Pro TV
Etichete: dambovita, arges, balastiera, baieti destepti,
Dată publicare:
28-05-2020 17:32