Cum sunt descoperite posibilele cazuri de coronavirus la Timișoara. Un laborator mobil îi ajută pe medici
Spitalul Județean din Timișoara vine cu noi metode pentru pentru triajul pacienților. Aici, a fost adus un laborator mobil care va face radiografii pulmonare celor care se prezintă la Unitatea Primiri Urgențe.
Se întâmplă acest lucru pentru a-i putea identifica mai ușor pe cei care pot fi infectați cu noul tip de coronavirus, însă sunt asimptomatici.
Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Timișoara au apelat la un laborator mobil pentru că există multe persoane asimptomatice, dar care pot fi infectate cu noul virus și pot avea afecțiuni pulmonare. Așa că toți cei care vor ajunge la Unitatea de Primiri Urgențe vor fi consultați și, în funcție de rezultatul radiografiei, medicii vor lua o decizie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Cu acest aparat se efectuează radiografii pulmonare la pacienții suspecți de COVID pentru a nu-i introduce în spital, unde se fac radiografii la pacienții internați. Pacientul intră înăuntru, se dezbracă, face radiografia de torace, după care noi ca și operatori de date, trransmitem imaginea la medicul care este de gardă spre interpretare", spune Carmen Toma, asistent șef la secția de radiologie a Spitalului Județean de Urgență Timișoara.
Laboratorul a fost adus de la Institutul Marius Nasta și va rămâne la spital până la finalul pandemiei. Șapte cadre medicale sunt instruite să lucreze cu aparatura și să evite pe cât posibil contactul cu pacienții, astfel încât riscul de infectare să fie minim.
"Pe aceasta radiografie este un plămân normal. Daca pacientul ar avea COVID-19, s-ar vedea sub pleural predominant, opacități aleveolare. // Orice problema pulmonara se poate vedea", spune Aida Iancu, medic radiolog la Spitalul Județean de Urgență Timișoara.
În urmă cu trei săptămâni, un bărbat, deși era în izolare la domiciliu după ce a intrat în contact cu fiul întors din Germania, a mers la Unitatea de Primiri Urgențe și a declarat că nu prezintă niciun risc. Ulterior, s-a dovedit că era infectat cu noul virus și, în cele din urmă, a murit. Atunci, cadrele medicale erau echipate corespunzător și nu s-au îmbolnăvit.
"Acest aparat face radiografii. Pe el am instalat un software de inteligență artificială, care descoperă foarte repede modificările pulmonare, chiar și la pacienții asimptomatici. Noi vrem să testăm toți pacienții care vin în Unitatea de Primiri Urgențe, pacienți care nu se încadrează în definiția de caz", a declarat Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean de Urgență Timișoara
Laboratorul va fi funcțional peste câteva zile.