Cum se vor desfășura târgurile de Crăciun în marile orașe. Măsuri speciale în aer liber

24-09-2020 20:27


Cu trei luni înaintea Crăciunului marile orașe analizează diverse scenarii pentru târgurile de sărbători.

Organizatorii nu vor să renunțe la ele, dar pregătesc măsuri speciale din cauza pandemiei: masca va fi obligatorie, și în aer liber, concertele ar putea fi anulate, iar numărul comercianților, redus.

Dacă anul trecut aprinderea luminiţelor de Crăciun era însoţită de un concert la Sibiu, acum startul sărbătorilor va fi unul discret. Vor fi 70 de căsuţe în loc de 110, dar comercianţii vor sta pe mai multe străduţe, astfel încât oamenii să nu se înghesuie.

Andrei Drăgan, organizatorul Târgului de Crăciun de la Sibiu: „Vor fi mici happeninguri culturale aşa cum am avut anii trecuţi, nişte suflători care se plimbă printre oameni. Mici concerte neamplificate de colinde, lucruri de atmosferă şi vom elimina atracţiile mari".

Anul trecut, târgul de Crăciun de la Sibiu a adunat, în 50 de zile, 2 milioane de vizitatori. Pentru ediţia din această iarnă, măştile devin obligatorii în aer liber, iar organizatorii spun că vor pune în vânzare unele vesele, potrivite momentului.

Cuplu: „Ceva care să se asorteze cu spiritul de Crăciun, ceva reni, moş Crăciuni, brazi ... e cool să faci selfie cu masca, deci nu cred că o să fie o problemă".

„Dacă va fi aglomerat, ne vom plimba şi vom căuta locurile în care e mai multă distanţă între oameni şi ne vom bucura de toate atracţiile" spune altcineva.


La Cluj, organizatorii târgului sunt rezervaţi şi aşteaptă instrucţiuni de la autorităţi. Cu siguranţă târgul va fi mai mic.

Mihai Oprean, coordonatorul Târgului de Crăciun Cluj: „Am avut 98 de vendori anul trecut, cu siguranţă nu vom păstra acest număr, probabil pe la jumătate. Nu ştim dacă vom păstra muzica, dacă vom avea scena, dacă vom avea artişti, e destul de greu în perioada asta".

Turist: „ Nu o să fie un târg normal, ca până acum, dar cred că ar trebui în continuare, totuşi, organizat, pentru că bucuria Crăciunului nu ne-o poate lua nimeni".

Într-un scenariu optimist, mirosul de vin fiert şi scorţişoară se va simţi şi anul acesta în inima Brașovului. Autorităţile locale au decis să împartă târgul în două.

Căsuţele cu decoraţiuni şi atelierele pentru copii vor rămâne aici, în Piaţa Sfatului, unde va fi înălţat şi bradul de Crăciun. Iar dulciurile, castanele coapte şi cârnaţii se vor muta aici, în cea mai nouă piaţetă a Brașovului. Puteţi ajunge dintr-un loc în altul, în doar 3 minute".

Tânără: „Mi se pare că este o idee, să fie un pic mai împrăştiat, nu ştiu dacă aţi observat, piaţa este foarte faină aicea”.

La Bucureşti, organizarea târgului de Crăciun şi a concertelor de Revelion este, deocamdată, incertă.

VIDEO PROTVPLUS.RO