Cum se prepară gemul de măceșe după rețetele tradiționale. Secretele păstrate de gospodinele din Mureș
Măceșele sunt la mare căutare în aceste zile. Dar și în cazul acestor fructe producția a avut de suferit. Însă gospodinele tot se întrec în rețete de gemuri delicioase. Procesul nu este deloc unul ușor.
După ce au cules fructele roșii, acrișoare, gospodinele din satul Mureni, județul Mureș, s-au adunat pe lângă ceaune. Au pus măceșele la fiert și le-au lăsat pe foc ore în șir, până când pulpa s-a desprins ușor de pe sâmbure.
Odată fructele măcinate, pasta este trecută prin mai multe site. Pașii sunt respectați cu sfințenie de femeile care au moștenit această rețetă.
Gospodină: „Dup-aia amestecat cu apă, dup-aia se dă pe o sită, mai dură, de acolo vine sita asta mai fină și dup-aia se pune la sticlă. Facem de 25 de ani, facem de la bunica rămasă”.
Gospodină: „Mai păstrăm tradiția, că n-ați văzut, totul se duce. Ne strângem așa, în grup, la clacă, la șezătoare, că pe vremuri”.
Fiecare gospodină are rolul ei
Gospodină: „Am făcut de când eram copilă mică, că mămică îmi făcea, și soacră-mea, și apoi am învățat de la ei și acum ajut. Aici strecor semințele de coajă, vecina face pe mașină de tocat. Asta amestecă, și eu fac aici pe sită, iar nora face pe sita aia, aia e ultima.”
În acest an, măceșele au fost mai puține, așa că prețul acestui desert delicios a crescut. Un borcan se vinde și cu 12 lei.
Ce sunt măcesele
Măceșele, acele fructe mici și roșii care au proprietăți incredibile, sunt pline de vitamina C și au fost apreciate de secole pentru beneficiile lor.
Dar pe lângă toate acestea, măceșele sunt ingredientul de bază pentru una dintre cele mai delicioase dulcețuri – dulceața de măceșe.
Aceste rețete diferite de dulceață de măceșe te vor convinge că ai nevoie în cămara ta de acest deliciu.
Măceșele sunt fructele, sau capsulele de semințe, ale plantelor de trandafir. Când florile uscate rămân pe tufele de trandafir, plantele produc mici capsule de semințe de dimensiunea unor fructe de pădure, de aproximativ 1,2 cm, care rămân în vârful tulpinilor.
Acestea sunt ornamentale și arată ca niște mici mere pădurețe. De obicei, sunt roșii sau portocalii, dar pot fi și purpurii sau negre, și în general se coc la sfârșitul verii sau toamna. Măceșele sunt comestibile, iar multe păsări le consumă. Din fericire, recoltarea măceșelor este ușoară.
Atât măceșele, cât și petalele de trandafir sunt comestibile. Toate tipurile de trandafiri produc măceșe, însă trandafirii rugosa — o specie nativă de trandafiri sălbatici — sunt considerați că au cele mai gustoase măceșe. Acestea sunt, de obicei, și cele mai mari și mai abundente.
Măceșele sunt o sursă excelentă de vitamine și antioxidanți, iar cercetările sugerează că ar avea proprietăți antiinflamatoare.
Măceșele au fost folosite de secole în medicina tradițională datorită beneficiilor lor. Aceste mici fructe susțin sistemul imunitar, pot reduce durerile provocate de artrită, au proprietăți anti-îmbătrânire și pot aduce beneficii săntății inimii.
Măceșele pot fi utilizate într-o varietate de preparate culinare, de la ceaiuri și dulcețuri la siropuri și sosuri.