Cum se pregătesc autoritățile să facă față epidemiei. Situația spitalelor din țară

Ultima actualizare: 19-03-2020 20:58

Autorităţile se pregătesc pentru ce este mai rău din cauza acestui virus nou şi atât de periculos. O parte dintre spitalele din România preiau acum doar pacienţii infectaţi cu coronavirus.

Iar la Otopeni, armata ridică un spital mobil cu toate facilităţile necesare.

Tabăra din curtea ''Institutului Ana Aslan'' va putea primi peste 500 de pacienţi.

9 spitale din toată ţară se ocupă în acest moment doar de pacienţi infectaţi cu noul virus.

7 sunt centrele de boli infecţioase: 2 sunt în Capitală: Matei Balş şi Victor Babeş cu un total de 1.240 de paturi. Alte 1.477 de paturi sunt în centrele din Cluj Napoca, Timişoara, Constantă, Iaşi şi Craiova.

În urmă cu câteva zile autorităţile au decis că Spitalul Colentina şi maternitatea Bucur, ambele din Bucureşti, să fie trecute pe lista unităţilor sanitare care internează doar bolnavi cu COVID 19.

S-au adăugat astfel 951 de paturi. Aşadar, până acum, sunt rezervate în total 3.668 de locuri pentru cei infectaţi cu noul virus.

Când numărul cazurilor grave va creşte, pacienţii aflaţi în stare gravă vor fi internaţi şi în secţiile de terapie intensivă ale spitalelor judeţene.

Sunt 2.653 de locuri în AŢI, însă doar jumătate dintre ele au ventilatoare. Alte 1.500 de aparate care susţin respiraţia pot fi luate din alte secţii. Astfel pot fi îngrijiţi în acelaşi timp 2861 de pacienţi critici.

Totodată autorităţile continuă să facă stocuri de echipamente de protecţie pentru personalul medical. Acestea au ajuns azi în depozitul Unifarm: 30 de mii de combinezoane şi 1 milion de măşti. Ele vor fi distribuite către spitalele care îngrijesc pacienţii infectaţi cu noul virus.

În paralel, clinica din Otopeni a Institutului Ana Aslan este în plin proces de transformare în spital suport. Toţi pacienţii au fost trimişi acasă şi vor fi primiţi înapoi abia după ce ia sfârşit starea de urgenţă. Locurile lor de cazare şi facilităţile clinicii vor fi folosite de cadrele medicale care vor acţiona în caz de supraaglomerare, la spitalul mobil amplasat de armată.

Mai multe structuri ale armatei lucrează la ridicarea spitalului mobil, între care Direcţia Medicală, Comandamentul logistic întrunit şi statul major al Forţele Terestre. Primii sosiţi pe platforma clinicii au fost militarii batalionului 6 Geniu. Misiunea trasată lor a însemnat pregătirea terenului plin de vegetaţie şi denivelări.

Spitalul mobil Rol2 număra peste 30 de containere pline cu tehnica medicală. După câteva ore cât a durat amenajarea terenului, au început să sosească primele containere ce alcătuiesc spitalul.

Oliver Anghel - purtătorul de cuvânt al MApN: ''Va fi practic un campus militar care cuprinde spitalul mobil de tip rol2 şi o tabără de corturi pentru 500 de pacienţi. El are mai multe containere şi corturi speciale cu facilităţi de triaj epidemiologic, medicina preventivă, laboratoare, e practic o secţie extinsă a unui spital de boli infecţioase.''

Peste 70 de specialişti ai armatei vor fi trimişi să lucreze dacă va fi nevoie, la spitalul Mobil Rol2. Nu este prima dată când tabăra e instalată în România.

În urmă cu 4 ani, în timpul epidemiei de Ebola, militarii l-au pregătit tot în curtea Clinicii Otopeni a institutului Ana Aslan. Din fericire atunci nu a fost folosit.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!