Cum sa construiesti un pod peste Dunare in 90 de minute? Demonstratia facuta de militarii romani, la Braila

15-05-2015 18:29


Cat dureaza sa construiesti un pod peste Dunare? Apolodor din Damasc ar fi cu siguranta invidios pe militarii romani, care au demonstrat vineri, la Braila, ca nu au nevoie de mai mult de o ora si jumatate.

Trupele de Geniu si-au testat viteza in a traversa echipamentele si masinile de lupta in cadrul unui nou exercitiu NATO.

Podul peste bratul Arap a fost construit din trei segmente, care au inclus peste 100 de pontoane, ancorate de malurile si de fundul Dunarii.

Dupa numeroase campanii electorale in care politicienii au promis ca vor face un pod peste Dunare aici, la Braila, iata ca el a fost facut de militari. Dincolo de gluma, podul este foarte rezistent, poate suporta greutatea a douazeci si cinci de tancuri de cate patruzeci de tone, adica, in total, o mie de tone.

A urmat apoi atacul simulat de militari in timpul traversarii fluviului. Asa-zisul asalt a fost respins de infanteristii romani, iar masinile de lupta au putut sa isi continue deplasarea.

"Exercitii care fac parte dintr-un complex de masuri ale NATO de asigurare a flancului de sud si sud-est al aliantei", a spus generalul Dorin Ionita, Statul Major al Fortelor Terestre.

"Am exersat toate procedeele de trecere, de fortare, de cercetare la cursul de apa. Urmeaza sa facem deplasarea, incepand cu ziua de astazi, cu cele trei bacuri, in poligonul Babadag", a spus colonelul Gheorghita Vlad.

Acolo, militarii romani sunt asteptati de infanteristi marini din Statele Unite ale Americii si Bulgaria, alaturi de care se vor antrena in urmatoarele doua saptamani. La aplicatii vor participa si unitati ale Fortelor Aeriene, care vor face inclusiv exercitii de parasutare.

VIDEO PROTVPLUS.RO