Ce a observat un marinar în jurul navei „SEAMA”, înainte de a exploda lângă Sulina
Ministerul Apărării Naționale investigează o explozie produsă la o navă cargo, ancorată în apropiere de Portul Sulina.
Deflagrația a avut loc la motorul ambarcațiunii și una dintre variantele luate în calcul este că o mină marină, ar fi lovit vasul. 12 marinari au fost evacuați cu o șalupă de salvare, iar cargoul a fost dus într-o zonă cu apă mică, pentru verificări.
Nava „SEAMA” sub pavilion Togo, încărcată cu sare, ciment și plăci din gips carton, era ancorată de opt zile în rada portului Sulina, la 13 kilometri de țărm și aștepta să intre pe canalul Bîstroe, să meargă mai departe spre portul ucrainean Ismail.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Explozia s-a produs la ora 06:44 de minute și a provocat deplasarea bruscă a ambarcațiunii, după cum se vede și pe această hartă care monitorizează traficul maritim.
Căpitanul a raportat că deflagrația s-a produs în zona compartimentului mașină, acolo unde se află motoarele care pun în mișcare nava și a cerut să abandoneze ambarcațiunea. Cei 12 marinari care erau pe vas, egipteni, sirieni și turci, au fost preluați de un echipaj al Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare.
Nicolae Răduș, Căpitănia Sulina: „Un singur membru din echipaj avea o lovitură la umăr. S-a consultat, i s-a dat drumul și celui accidentat”.
Forțele Navale au trimis un puitor de mine cu o grupă de scafandri la bord ca să cerceteze zona unde s-a produs incidentul.
Prima ipoteză este că explozia putea fi provocată de explozia unei mine marine eșuată acolo și azvârlită de curenți în nava care staționa.
R: O mină putea produce o explozie în compartimentul mașină?
Cosmin Dumitrache, director Autoritatea Navală Română: „Da, dacă o lovea în zona pupă ar fi putut produce explozie în zona respectivă”.
A doua variantă luată în calcul este că o defecțiune la motor ar fi dus la explozie.
Adrian Mihălcioiu, reprezentant ITF România: „O mină ar fi avariat grav această navă foarte veche de peste 40 de ani. Probabil că a existat o explozie la interior, instalații care nu erau standardizate, nava fiind veche”.
Se vorbește și de o a treia variantă, neconfirmată oficial de nicio autoritate - aceea a unui sabotaj. Un marinar ar fi spus că, înainte de explozie, a văzut un scafandru în jurul navei „SEAMA” și suspectează că acesta ar fi amplasat o mină.
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: „Scafandri vor cerceta cauzele să vadă dacă a fost o mină sau dacă a fost o explozie pur şi simplu la sala maşinilor. În acest moment nu e clar acest lucru. Cei care cercetează şi fac ancheta ne vor transmite acest lucru şi e vorba de ministrul Apărării”.
Între timp, un remorcher a transportat nava „SEAMA” într-o zonă sigura, cu apă mică, în golful Musura.
Ionel Scrișteanu, secretar de stat ministerul Transporturilor: „A luat apă, încă nu s-a scufundat”.
Până la finalizarea cercetărilor, navigatorii au fost anunțați să evite zona în care s-a produs explozia.