Cum s-a produs carambolul din Pasajul Unirii și cum putea fi evitat. Doi șoferi au greșit
Un tânăr care, cel mai probabil din cauza vitezei și a șoselei umede, a pierdut controlul mașinii, a intrat într-un parapet din Pasajul Unirii, din Bucureşti.
O altă mașină s-a izbit de a lui, și de cea a unui bărbat care a oprit ca să-i dea o mână de ajutor. În astfel de condiţii, riscul unui carambol de proporţii, cu un număr mare de victime, este uriaş, avertizează specialiştii. Aşadar, nu staţionaţi şi nu ieşiţi din maşini în tuneluri, până când zona nu este asigurată de poliţie. În acest caz, au fost patru răniţi. Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional!
Accidentul s-a petrecut la 1 și 33 de minute și a fost surprins de camerele de supraveghere din pasaj. În imagini se vede cum șoferul de 24 de ani vine cu viteză și pierde controlul mașinii într-o curbă. Se izbește de peretele pasajului și se oprește câțiva metri mai în față. După nici 10 secunde, șoferul și tânăra care îl însoțea coboară pe partea dreaptă a mașinii, cu toate că pe lângă treceau razant mai multe autoturisme.
După două minute, cei doi revin la autoturism. Este și momentul în care un bărbat oprește în dreptul lor pentru a-i ajuta. Dar o a treia mașină vine cu viteză din spate și intră în ei ca în nişte popice.
Nu se ajungea aici, dacă primul șofer ar fi semnalizat accidentul și ar fi sunat imediat la 112, iar celălalt șofer nu ar fi oprit în paralel - lucru interzis în pasaj.
Costel Ban, instructor auto: „La intrarea în pasaj este o curbă, se văd urme umede, ceea ce înseamnă că s-a format o peliculă de gheață datorită temperaturilor scăzute. A fost un cumul de factori care a dus la producerea acestui accident: viteză neadaptată, condițiile de drum, oprire pe cealaltă bandă, închizând spațiul de manevră.”
La intrarea în Pasajul Unirii există mai multe indicatoare care le amintesc șoferilor ce reguli trebuie să respecte. Pe acest segment de drum, de exemplu, există o limitare de viteză de 40 de km/h. Totodată, ei ar trebui să conducă preventiv ca să poate evita aceste evenimente.
Titi Aur, pilot: „Regula principală este să conduc defensiv. Defensiv înseamnă să mă apăr de ce-aș putea greși eu sau ce-ar greși alții. În fiecare fracțiune de secundă când ești la volan trebuie să te gândești că s-ar putea să fie blocat drumul din orice motiv.”
Cei trei conducători auto și un pasager au fost transportați la spital. Toți au fost testați pentru alcool, iar rezultatul a fost zero.