Cum puteti primi despagubiri de la asiguratori in caz de grindina, inundatii sau chiar si tornada

Ultima actualizare: 30-06-2016 08:00

Grindina, tornadele si inundatiile urbane au fost adaugate anul acesta de asiguratori pe lista riscurilor la care sunt expuse bunurile si vietile noastre.

Astfel de fenomene considerate "catastrofice" nu erau pana acum atat de dese la noi sau nu reprezentau un pericol iminent, spun specialistii. Dar din cauza schimbarilor climatice, aceste fenomene periculoase s-au inmultit. Din pacate, cei mai multi oameni incheie asigurari facultative doar pentru masini, nu si pentru case, ori pentru propria viata.

Pana acum grindina era un pericol asigurat mai ales in agricultura. Mai nou insa, din cauza amplificarii schimbarilor climatice in zona oraselor, vijeliile se produc mai mult in localitati decat pe camp, sustin specialistii. Dupa ce masinile le-au fost ciuruite de bolovani de gheata cazuti din cer, la Petrosani oamenii le-au acoperit cu paturi.

Proprietar: "Asta e a mea, nu stiu, probabil o sa cer. E asigurata, am, o sa cer, nu stiu."

Batrana: "Asa era (arata pumnul)! E periculoasa ca daca a spart tiglele pe casa si masinile le-a facut praf."

Barbat: "Afara n-am ce sa caut ca sa-mi dea in cap, dar auzeam cum facea pe tigla 'bum, bum'!"

Remi Vrignaud, presedintele UNSAR: "Extremele de fenomene meteorologice sunt mai dure si mult mai ample. Se vede asta in fenomenele din ultimele saptamani si luni. Masina e mai bine protejata decat casa si locuinta, iar asta este grav."

In timp ce aproape una din trei masini are polita CASCO, de o valoare medie de 500 de euro pe an, doar o casa din opt are polita facultativa, care costa 60 de euro pe an, iar o locuinta din cinci are polita obligatorie de 10 sau 20 de euro.

Nicolela Radu Neacsu, director PAID: "Avem asigurati care vin la noi si ne solicita despagubiri pentru riscuri de grindina sau de tornado. O crestere a numarului de asigurari in prima parte a anului, de aproximativ 200.000 de polite."

Un alt risc nou pe lista asiguratorilor este cel al inundatiilor urbane.

Pagubit: "Canalizare, nu facem fata."
Reporter: "Dar parchetul s-a ridicat el de jos?"
Pagubit: "Da, s-o ridicat acuma cu apa asta, uitati cu e parchetul. poftiti!"

Roxana Bojariu, sef departament climatologie ANM: "In orase, solul fiind acoperit, exista aceasta impermeabilizare si-atunci o parte din apa care inainte se scurgea in sol acum se scurge la suprafata si inundatiile urbane sunt mult mai amplificate in aceste conditii de sol artificial."

Dupa inundatiile din Paris de luna trecuta, riscurile aduse de schimbarile climatice au fost serios luate in calcul, asa ca asiguratorii internationali pregatesc polite dedicate, potrivit specialistilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO