Cum pot fi oprite importurile ilegale de deșeuri în România. „Afară se întâmplă asta”
Autoritățile portuare au verificat ultimele containere suspecte din lotul 90, care ar fi urmat să ajungă în Prahova. Nu a mai fost loc de surprize - erau pline cu deșeuri.
În același timp, la punctul de frontieră Vama Veche au fost descoperite cinci tiruri pline cu resturi nereciclabile. Transportul urma să ajungă în Sălaj.
De vineri dimineață, ultimele containere dubioase din Portul Constanța au fost deschise.
Octavian Berceanu, comisar general Garda de Mediu: "Tabloul lui Mendeleev îl avem aici: plastic, metale, cupru, cabluri, circuite. Ăsta este uleiul din descompunerea diferitor acumulatoare şi diferitor componente. Un teren fertil ar fi fost contaminat şi apa, în pânza freatică contaminată pe sute de ani, mii de ani chiar... din păcate."
Există şi o explicaţie pentru acest tip de afacere, de altfel ilegală prin prisma naturii resturilor. România acceptă gunoaie la costuri de zece ori mai mici decât în Occident.
Octavian Berceanu, comisar general Garda de Mediu: "Preţul de depozitare variază foarte mult. Dacă la noi preţul variază între 30-40€, afară ajunge şi până la 300€, de aici apare afacerea. Le majorăm şi la noi dar atunci vor fi suportate în consecinţă de populaţie, ceea ce trebuie să facem noi este colectare selectivă, pentru că afară se întâmplă această colectare selectivă."
Toate cele 90 de containere cu deșeuri erau destinate unei firme din judeţul Prahova. Societății i s-a deschis dosar penal.
Theodor Niță, procuror de caz: Când cineva face un import ilegal de deşeuri este infracţiune.
Reporter: Cu cât se plăteşte această infracţiune?
Theodor Niță, procuror de caz: Se plăteşte cu ce respiraţi dvs, cu ce respir eu. Din punct de vedere juridic sunt tratamente oficiale de până la 5-7 ani de detenţie, dar nu încălzeşte pe nimeni faptul că stau oamenii la puşcărie, când sunt mii de tone care vin şi stau aici 2000 ani.
Tot vineri, alte cinci camioane au fost oprite la punctul de trecere din Vama Veche. Toate pline cu un amestec de resturi de metale.... și alte materiale.
Petrişor Irimia, purtătorul de cuvânt Poliţia de Frontieră: "Ca şi celelalte cazuri cu deşeuri sunt neconformităţi în documentele prezentate la controlul de frontieră. Deşeurile se vor întoarce pe teritoriul bulgar.”
Octavian Berceanu, comisar general Garda de Mediu: "Aici avem deşeuri metalice în amestec nu e doar span metalic, deci vorbim total de alte elemente faţă de ce este declarat în acte"
Deșeurile, 150 de tone, trebuiau să ajungă la o firmă din Sălaj.