Cum o sa-i intampine pe americani primarul din Deveselu: "Welcome to America!"
La Washington s-a scris istorie, odata cu semnarea acordului prin care autoritatile de la Bucuresti au acceptat oficial instalarea scutului american anti-racheta pe teritoriul nostru.
Este vorba astfel despre o crestere uriasa a responsabilitatii Romaniei, care devine garant al securitatii in zona balcanica si isi sporeste rolul il cadrul NATO.
Vestea parafarii tratatului, despre care se vorbeste de multa vreme, nu le-a picat tocmai bine rusilor, care cer confirmari ca rachetele nu vor fi indreptate catre Moscova.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Acordul pe care l-am semnat pozitioneaza Romania ca jucator central in dezvoltarea capacitatii NATO de aparare anti-racheta", a spus Hillary Clinton.
Nici nu s-a uscat bine cerneala pe document, ca informatia a traversat Oceanul cu viteza unei rachete de croaziera si era deja dezbatuta pe toate partile la Deveselu, unde va fi instalata baza militara pentru 200 de soldati americani. Primarul este prins in tot soiul de treburi organizatorice.
La scoala din Deveselu se fac deja cursuri de limba engleza, pentru doritori. Trebuie sa stie oamenii cum sa isi intampine pe oaspeti si sa ii pofteasca la masa. Greu de spus cand va avea timp primarul sa comande o mancare de praz, pentru ca este foarte ocupat.
La 5 kilometri de comuna se va ridica pana in 2015 o baza militara americana, unde vor fi instalate 24 de rachete, a caror misiune este sa intercepteze orice potential atac inamic.
Sistemul defensiv face parte dintr-unul mult mai amplu care ofera protectie tarilor din Uniunea Europeana, in cazul unui atac militar. De exemplu, o racheta trimisa de un stat ostil va fi detectata din timp de radarele instalate in Marea Britanie si Turcia si distrusa, la mare altitudine, fie de sistemul defensiv din Romania, fie de cel din Polonia ori din Marea Mediterana.
Numai ca apropierea prea mare de Rusia a starnit din nou reactii la Moscova, de unde se cer asigurari ca sistemele anti-racheta nu vor fi indreptate catre Federatie.
Pe de alta parte, semnarea tratatului este privita de unii dintre analistii internationali ca un semnal pentru o noua cursa a inarmarii.
Sursa: Pro TV
Etichete: hillary clinton, deveselu, scutul anti-racheta,
Dată publicare:
14-09-2011 18:23