Cum ne protejăm de caniculă. Sfaturi științifice pentru a supraviețui temperaturilor ridicate

Caniculă

Canicula îngreunează viața tuturor și face viața grea multora, dar reprezintă și o amenințare serioasă pentru sănătate și pentru mediu. Prezentăm un ghid pentru a trece mai ușot peste caniculă cu ajutorul unor sfaturi date de specialiști.

Temperaturile ridicate cu care ne confruntăm de câțiva ani încoace vară de vară pot avea efecte de amploare, de la riscuri pentru sănătatea umană până la distrugerea recoltelor și creșterea riscului de incendii de vegetație.

În 2019, se estimează că temperaturile extreme au provocat moartea a 356.000 de oameni din întreaga lume, conform unor estimări citate de BBC. Canicula este considerată unul dintre cele mai mari pericole naturale, dar și unul dintre cele mai ignorate.

Anul acesta, Europa se confruntă cu cel mai dur val de căldură din 1757 încoace, iar după ce a făcut ravagii în vest, canicula ajunge și în România, unde se va trece de 36 de grade C.  

Cum să te răcorești pe caniculă

Este esențial să vă răcoriși în zilele caniculare, deoarece temperaturile ridicate pot avea efecte grave asupra sănătății. Din fericire, există câțiva pași simpli pe care îi puteți urma atunci când temperaturile depășesc pragul de confort.

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

► Feriți-vă de soare între orele 11:00 și 15:00 fie stând în casă, fie într-o zonă umbrită.

► Consumați mult lichid, fie că sunt băuturi calde sau reci (cu excepția cazului în care este foarte multă umezeală în aer, caz în care băuturile calde nu sunt cea mai bună idee).

► Evitați să beți mult alcool. Deși o bere sau două pot ajuta la hidratare, pragul dintre cantitatea de alcool care vă face rău și cea acceptabilă este destul de mic.

► Consumați alimente cu un conținut ridicat de apă, cum ar fi căpșuni, castraveți, salată verde și pepene verde. De asemenea, s-a demonstrat că alimentele picante și fierbinți ne ajută să ne răcorim făcându-ne să transpirăm mai mult.

► Adaptați îmbrăcămintea la temperaturile de afară. Deși părerile privind efectul pe care îl are culoarea îmbrăcăminții sunt împărțite, purtarea hainelor largi poate ajuta, permițând aerului să circule pe lângă piele.

► Faceți dușuri ori de câte ori puteți, vă vor ajuta să vă răcoriți repede.

Cum să răcorești locuința pe caniculă

Aparatele de aer condiționat sunt cu siguranță cel mai eficient mod de a răcori un spațiu închis, dar mai sunt și alte variante pentru cei care nu au asftel de aparate sau care nu le suportă.

► Evitați să deschideți ferestrele locuinței atunci când temperatura este foarte ridicată afară, sau când soarele bate pe geam.

► Trageți, în schimb, draperiile în camerele luminate.

► Profitați de schimbarea temperaturii din aer atunci când apa se evaporă. Puteți amplasa un ventilator în dreptul unui vas cu gheață, pentru a crea un efect de umidificare prin picături de apă a spațiului. Încă din anitichitate este cunoscut obiceiul de a pune vase de lut cu apă în camere și frunze groase în dreptul gemurilor pentru a răcori încăperile.

► Eficacitatea ventilatoarelor pe caniculă este dezbătută în continuare. În general, se crede că ventilatoarele ajută până la temperaturi de până la 35°C, dar peste aceasta suflarea aerului fierbinte ar putea înrăutăți situația și chiar să crească deshidratarea. În plus, ventilatoarele folosesc motoare pentru a funcționa și, prin urmare, generează la rândul lor căldură în timp ce funcționează.

► Pe termen lung, putem să ne gândim să plantăm copaci în fața caselor, pentru a ajuta la răcorirea caselor pe timp de vară.

Orașe precum Tokyo, au experimentat noi modalități de a menține răcoarea: de la vopsea care blochează soarele, la noi tipuri de aer condiționat cu consum redus de energie.

Dormitul pe caniculă

Temperatura joacă un rol important în ciclul somnului uman. Pe măsură ce ora noastră de culcare se apropie, temperatura corpului nostru scade de obicei odată cu ritmul cardiac și se instalează starea de somnolență. Venele din mâini și picioarele se dilatează pentru a permite unei cantități mai mari de sânge să treacă prin ele și astfel crește temperatura pielii și se pierde mai multă căldură.

Dar în nopțile caniculare, corpului nostru îi este mai dificil să piardă căldură, ceea ce afectează capacitatea noastră de a adormi. Temperaturile ridicate din timpul nopții pot duce, de asemenea, la un somn mai agitat.

Temperatura ideală a camerei în care dormim ar trebui să fie între 19-21 C, deși unele cercetări sugerează că avem nevoie ca pielea noastră să fie la o temperatură între 31-35C.

Lenjeria de pat, pilotele și îmbrăcămintea de noapte, cum ar fi pijamale, ajută la crearea unui microclimat în jurul pielii noastre care ajută la menținerea temperaturii optime.

Și când temperaturile încep să crească, primul nostru instinct este să aruncăm cearșafurile pentru a ne expune mai mult pielea la aer pentru a ne ajuta să ne răcim. Din păcate, unele cercetări arată că acest lucru nu este atât de folositor, deoarece perturbă capacitatea corpului de a controla temperatura de lângă pielea noastră pe timpul nopții. Deci, un cearșaf subțire poate ajuta la asigurarea unui somn mai bun.

O opțiune pentru dormitul pe caniculă ar putea fi folosirea unui ventilator. Cercetătorii au descoperit că ventilatoarele de deasupra capului sau din tavan ajută la distribuirea unui flux blând de aer peste corp, reducând numărul de treziri în timpul nopții.

Deschiderea ferestrelor poate ajuta, de asemenea, dacă există o briză ușoară, dar în orașe zgomotul de afară nu face decât să înrăutățească lucrurile.

Cum te hidratezi pe caniculă

Specialiștii în sănătate publică transmit în mod constantă populației să se hidrateze. Autoritățile sanitare ne îndeamnă să consumăm între 6 și 8 pahare de apă pe zi sau 2-3 litri. Dar când temperaturile cresc, hidratarea este și mai importantă.

Apa reprezintă între 60% și 70% din greutatea corporală, dar în zilele călduroase pierdem mai mult decât este normal și, dacă nu completăm permanent cantitatea de apă, începem să ne deshidratăm. Primul semn de instalare a deshidratării este creșterea senzației de sete, iar asta se întâmplă după ce pierdem cam 2% din greutatea corporală.

Deshidratarea provoacă oboseală și supraîncălzire, pe măsură ce organismul nu mai transpiră la fel de mult pentru a păstra apa.

Primul instinct într-o astfel de situație este să bem un pahar mare cu apă, dar specialiștii spun că nu este cea mai bună opțiune, pentru că există alte alimente care hidratează.

Laptele poate fi, în unele cazuri, mai bun, deoarece conține cantități mici de sare și zahăr care se pot pierde prin transpirație. De asemenea, apa de cocos conține multe dintre sărurile vitale pe care le pierdem prin excesul de transpirație.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Prognoza lui Olaf Scholz asupra duratei războiului din Ucraina. A apărat sprijinul Germaniei pentru Ucraina
Prognoza lui Olaf Scholz asupra duratei războiului din Ucraina. A apărat sprijinul Germaniei pentru Ucraina

Războiul din Ucraina ar putea să mai dureze cinci ani, crede cancelarul german Olaf Scholz.

Al doilea asasinat în trei zile. Un primar din Ecuador a fost omorât cu focuri de armă de doi indivizi
Al doilea asasinat în trei zile. Un primar din Ecuador a fost omorât cu focuri de armă de doi indivizi

Primarul unei oraş minier din sudul Ecuadorului a fost asasinat vineri, a anunţat poliţia, a doua crimă de acest gen în trei zile în această ţară grav afectată traficul de droguri şi de violenţele provocate de bandele criminale.

 

Jens Stoltenberg, apel pentru pace în Orientul Mijlociu: „Nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”
Jens Stoltenberg, apel pentru pace în Orientul Mijlociu: „Nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”

Jens Stoltenberg face apel la toate părțile implicate în conflictele din Orientul Mijlociu să dea dovadă de reţinere", pentru că „nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.