Cum ne îmbrăcăm în zilele de caniculă. Trebuie să fim atenți la culori și la materiale
Sunt zile foarte călduroase în București și în alte 17 județe. Marți, au fost 39 de grade la umbră și mulți oameni s-au simțit rău și au sunat la 112.
Evitați ieșirile la orele amiezii. Dacă trebuie neapărat să ieșiți din casă, aveți grijă cum vă îmbrăcăți. Materialele sunt foarte importante, la fel și culorile.
Ce materiale sunt recomandate în zilele toride
S-au testat mai multe mostre de materiale pentru a vedea cât de repede absorb apa.
Bumbacul este adesea ales când este foarte cald. Este moale, însă nu este indicat, pentru că nu absoarbe transpirația. La fel și bumbacul tratat.
Corneliu Platon, director de marketing la o fabrică de textile: „Apa nu este absorbită. Un aspect foarte important este tipul de țesătură din care este confecționat articolul de îmbrăcăminte. De evitat sunt țesăturile care nu absorb apa”.
În schimb, bumbacul în combinație cu poliesterul este recomandat.
Corneliu Platon, director de marketing la o fabrică de textile: „Bumbacul are proprietatea de a absorbi și poliesterul are proprietatea de a transfera apa către exterior și de a usca cât mai repede produsul de îmbrăcăminte”.
De altfel, din poliester se fac hainele cu care ne îmbracăm când facem sport, iar dacă mergeți la mare sau la piscină, poliesterul este, însă, cel mai recomandat.
Claudia Castrase, designer: „Desigur, pentru mare, la plajă și în apă aceste materiale care sunt sintetice sunt indicate, pentru că se usucă mult mai repede”
Mătasea, inul și cânepa pot avea proprietăți antibacteriene
Alte materiale care vă dau confort la temperaturi foarte mari sunt mătasea, inul și cânepa, care pot avea și proprietăți antibacteriene.
Claudia Castrase, designer: „Purtăm în primul rând materiale din țesături naturale, cum ar fi bumbacul, in, mătase naturală. Materialele naturale absorb transpirația și sunt mult mai răcoroase, ne fac bine și pielii”.
Corneliu Platon, director de marketing la o fabrică de textile: „Este recomandat să alegem haine largi, cu o croială lejeră. Ultimul lucru pe care ni-l dorim vara este să simțim cum hainele pe care le purtăm se lipesc de noi. Denimul este de regulă confecționat din bumbac, o fibră naturală, o fibră care absoarbe apa și o reține. Singurul impediment este faptul că reține umiditatea. Poate fi deranjant, poate duce la iritarea pielii”.
Corneliu Platon: „În funcție de culoare, prefer albul sau culorile foarte deschise. Întotdeauna vara, bumbacul sau poate mătasea vegetală, dar bumbacul e cel mai bun”.
De asemenea, unii specialiștii spun să purtam culori deschise pe căldură: alb sau albastru azuriu, nuanțe de bej, roșu, galben sau fucsia.