Cum explică Guvernul cazul asistentului medical din SUA depistat pozitiv după ce s-a vaccinat anti-Covid

Ultima actualizare: 03-01-2021 21:11
Matthew W

Guvernul face noi precizări cu privire la vaccinul dezvoltat de BioNTech / Pfizer și la cazul asistentului medical din Statele Unite ce a dezvoltat simptome specifice COVID-19 și a fost depistat pozitiv la o săptămână după administrarea primei doze.

„În momentul de față, în spațiul public românesc și internațional circulă o știre care Aceasta știre este folosită pentru a susține teza ineficienței, chiar a inutilității vaccinării”, transmite Guvernul pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro.

Clarificările aduse de Guvern:

Este posibil ca astfel de cazuri să mai apară în perioada următoare, ceea ce nu poate fi interpretat ca un eșec al vaccinării în general, al vaccinării cu produsul dezvoltat de BioNTech/ Pfizer în particular.

În primul rând, după cum o arată dovezile din studiile clinice, răspunsul imun ca urmare a vaccinării apare la circa 10-14 zile după prima administrare, iar efectul maxim (răspunsul protector maxim) apare la 7 zile după a doua administrare/ după rapel. Ceea ce înseamnă că se poate produce o infectare cu virusul SARS-CoV-2 după administrarea primei doze (cazul care face obiectul știrii), întrucât acea perioadă este considerată perioadă de “fereastră imunologică”, adică perioada când încă nu a apărut răspunsul imun.

O altă explicație poate fi și aceea că persoana respectivă, despre care relatează știrea, era, în momentul vaccinării, fie în perioada de incubație, fie deja infectată și aflată în fază asimptomatică.

În plus, eficacitatea dovedită din studiile clinice a vaccinului produs de BioNTech/ Pfizer este de 95%. Ceea ce înseamnă că există un număr mic de persoane care încă pot să dezvolte boala în ciuda vaccinării. Cu toate acestea, datele din studii arată că protecția față de formele severe este de aproape 100%.

De asemenea, ca și în cazul altor vaccinuri, deci nu în mod particular pentru vaccinurile împotriva COVID-19, există întotdeauna persoane care au contraindicații pentru vaccinare, respectiv persoane care, din cauza condițiilor medicale preexistente (de ex. imunodepresii severe) nu dezvoltă un răspuns imun optim (adică nu dezvoltă un răspuns imun suficient de protector). Astfel de persoane – care au contraindicații la vaccinare sau care nu dezvoltă un răspuns imun optim – beneficiază indirect de pe urma vaccinării celorlalte persoane, deoarece, prin vaccinarea unui număr mare de persoane și prin obținerea unei acoperiri vaccinale de peste 70%, circulația virusului în comunitate se reduce semnificativ.


Cazul asistentului medical din SUA car s-a infectat cu coronavirus la câteva zile după ce i s-a administrat vaccinul Pfizer

 

Matthew W, asistent medical care lucrează la două spitale, a anunţat pe Facebook, în 18 decembrie, că i s-a făcut vaccinul Pfizer, el precizând că după administrare l-a durut braţul timp de o zi, dar nu au existat alte efecte adverse.

Şase zile mai târziu, după ce a lucrat o tură într-o secţie Covid-19, asistentul s-a plâns de frisoane, dureri musculare şi oboseală. A făcut testul pentru coronavirus, care a confirmat că este infectat cu Covid-19.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO