Cum au reușit zeci de candidați analfabeți să fraudeze examenul auto scris. Mulți știau doar primele patru litere din alfabet
„Le pun desene animate, să învețe literele!”. Așa discutau instructorul auto și complicele său despre cei pe care i-au ajutat să își ia permisul, deși nu știu să scrie și să citească.
Amândoi ar putea fi arestați. Pe lângă ei, nouă candidați bănuiți că au fraudat proba teoretică a examenului auto au fost reținuți. Polițiștii Serviciului Rutier Ilfov i-au interceptat timp de patru luni.
Instructorul Radu Grigore și Paul Banu, cel care le sufla răspunsurile candidaților s-au cunoscut în 2013, când cel din urmă i-a fost elev primului.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
El i-a demonstrat că poate rezolva un test în două minute, pentru că știa răspunsul după ce citea primele trei cuvinte dintr-o întrebare.
Cum se desfășura proba practică a examenului auto
Prima dată sufleorul intra în sala de examen împreună cu clienții. Se așeza astfel încat să vadă monitorul clientului și îi indica răspunsul corect cu degetele. A făcut asta de cel puțin nouă ori până când polițiștii au distanțat monitoarele.
Apoi, cei doi le-au pus candidaților aparatura specială. Cel puțin 58 de persoane care nu știau nici măcar să scrie și să citească, au trecut de proba teoretica a examenului auto cu ajutorul lor.
Ca să poată avea semnal instructorul stătea pe hol, în fața sălii de examen, cu un rucsac în care avea o baterie. Complicele putea să vadă din mașină sau chiar de acasă întrebările prin camera ascunsă în cămașă canditatilor.
Unii învățaseră pentru asta doar primele patru litere din alfabet, suficient cât să poată bifa răspunsul corect. Ca să dovedească acuzațiile, polițiștii de la Serviciul Rutier Ilfov i-au interceptat timp de patru luni.
Discuții între instructorul auto și complicele său
Instructorul: Cu tăntălăul ăla care nu vorbește nimic, ai vorbit ceva?
Complicele: Da. Știe (să numere - n.r) până la 100. L-am mai învățat și eu ceva. Ce face copilul tău la grădiniță fac și eu cu ăla. L-am pus să se uite la un clip unde învață literele, desene animate.
Cei doi racolau candidați analfabeți din toată țara.
Complicele: Știe cam 70% din litere.
Instructorul: Am început să luăm toate rebuturile.
Complicele: Nu are școală dar are școala vieții. Prostul ăsta mai poate aduce doi. Le-am dat scor cinci la toți.
Instructorul: Pe 30 mergem cu el să vedem să trecem de prima probă.
Culmea, unii dintre candidați erau atât de nepregătiți încât și escrocii i-au refuzat.
Instructorul: Omul nu știe când e născut. Nu își știe nici numele, nici câți ani are. E cea mai proastă cauză văzută de mine.
Complicele: Orice îl întreabă ăla acolo nu știe să răspundă.
Instructorul: Pentru 15.000 de lei nu merită să pierzi tot.
Ca să poată da examenul auto în București suspecții și-au înregistrat domiciliul la o adresă din Sectorul 3 al Capitalei, unde „locuiau" doar în acte alte cel puțin 10.000 de persoane.
Proprietara ar fi, spun polițiștii, o doamnă în vârstă, care nici măcar nu stă aici. Pe o platformă de vânzări, cineva ar fi publicat un anunț prin care le cerea câte 400 de lei celor care voiau să și stabilească domiciliul aici.
Până acum, 11 persoane au fost reținute și sunt acuzate de fals intelectual, abuz în serviciu, fraudă informatică și fals în declarații.