Cum acționa rețeaua care a prădat turiștii străinii de banii de pe carduri, în Centrul Vechi. „Mai adăugau un zero”
Au fost descinderi miercuri, în Centrul Vechi al Capitalei, care a ajuns o capcană extrem de periculoasă pentru mulţi turiști străini.
Aceştia ar fi fost înșelați de diverși angajați din cluburi, ori restaurante, care i-au îmbătat, le-au furat cardurile şi codurile PIN, iar apoi le-au luat sume mari de bani.
Un cetățean american a fost chiar sechestrat o săptămână, într-un salon de masaj, în timp ce suspecții i-au luat zilnic din cont, cu miile. De rușine, multe dintre victime nu au depus plângeri. Polițiștii au identificat, totuși, opt suspecți.
Turiștii străini erau abordați pe stradă de barmani, ospătari ori animatoare.Femeile le promiteau dansuri lascive, iar angajații localurilor le ofereau întâi o băutură din partea casei. În final, după ce-i îmbătau bine, le încărcau nota de plată.
Ionuț Burlacu, șeful Serviciului Investigații Criminale: „Mai adăugau un zero la suma respectivă, ridicând valoarea notei de plată, sau repetau tranzacția de mai multe ori pentru același produs, motivând că tranzacția nu a fost acceptată inițial. Era o legătură între ei, și toți știau ce fac. Era o chestie organizată, se plăteau comisioane în funcție de clienții care erau aduși, de sumele care se încasau.”
Suspecții erau atenți și când străinii tastau codul PIN, apoi le foloseau cardul pentru a face și alte tranzacții. De pe aplicațiile bancare din telefonul turiștilor, își transferau diverse sume de bani în conturile personale.
Abordat în același mod, un cetățean britanic a pierdut într-o singură noapte 150.000 de lei, echivalentul a 30.000 de euro. Bărbatul a observat 16 tranzacții suspecte de care nu își amintea, și a mers la poliție ca să depună plângere.
La începutul lunii mai, un alt cetățean străin ar fi fost sechestrat de mai mulți suspecți, care l-au ținut inițial într-un apartament din Sectorul 3 al Capitalei. Victima ar fi fost mutată apoi într-o clădire de pe strada Lipscani din Centrul Istoric, unde se află un salon de masaj. Aici, bărbatul ar fi fost ținut cel puțin șase zile, timp în care suspecții i-ar fi folosit cardul bancar și codul PIN ca să facă mai multe tranzacții. În cele din urmă, un angajat din zonă l-a văzut la geam în timp ce cerea ajutor și a sunat la 112.
„Colegul meu l-a văzut. Era simplu. Cerea ajutor. Și atunci a sunat la urgențe și de-acolo s-a rezolvat” a explicat colegul angajatului.
Ionuț Burlacu, șeful Serviciului Investigații Criminale: „În fiecare zi, retrăgeau de pe cardul acestuia sume de 2.000 de dolari, atât era limita impusă de banca din America.”
Polițiștii de la Investigații Criminale au identificat cel puțin patru victime, care au fost audiate prin videoconferință. Numărul păgubiților ar fi mai mare, dar - de rușine - mulți au plecat deja din țară fără să depună plângere. Prejudiciul s-ar ridica în total la 100.000 de euro, cred polițiștii, care au descins la 17 adrese şi au dus opt persoane la audieri.
Pe cunoscutul site Tripadvisor, mulţi străini care au vizitat deja Bucureștiul NU descriu Centrul vechi în termeni buni: „Clădiri vechi în prăbușire, străzi presărate cu cluburi de striptease, localuri deghizate în bordeluri și baruri transformate în capcane pentru turiști. Nu m-aş întoarce!”
Centrul Vechi este vizitat anual de sute de mii de oameni - în special străini - care vin la noi pentru distracție și băutură mult mai ieftină ca în țările lor.