Cum a reușit un bărbat din Timiș să înșele online 250 de persoane. A obținut 25.000 de euro în doar 6 luni
Un programator de 36 de ani din Timiș este acuzat că a înșelat peste 250 de persoane, de la care a reușit să obțină 25.000 de euro în numele unei fetițe, despre care spunea că era grav bolnavă.
Suspectul a preluat întreaga poveste, inclusiv acte medicale de la un caz real mediatizat în Rusia. El a fost reținut pentru înșelăciune.
Valentin Corâci este programator și designer grafic și nu i-a fost greu să creeze o pagină falsă, copiind datele de pe un site dedicat unui caz umanitar din Rusia.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Lavinia Petrea: Acesta este un site din Rusia pe care este prezentat cazul unei fetițe de un an, care suferă de o formă rară de cancer. Aici sunt poze cu micuța și interviuri emoționante cu mama ei, care face apel la oameni ca să o ajute să strângă 300.000 de euro pentru intervenții chirurgicale în Israel. Pozele cu fetița și mama ei, dar și acte medicale au fost preluate de aici, de Valentin Corâci, și folosite pentru a crea campania „Viață pentru Eva”. Pagina nou creată conținea mai multe elemente, care i-au indus în eroare pe donatori, cum ar fi link-uri către site-uri de știri care ar fi scris despre povestea fetiței sau numele unor ONG-uri, care ar susține aceeași cauza.
Pagina falsă creată de român a fost distribuită pe Internet, iar 250 de persoane, impesionate de povestea Evei, au decis să doneze bani. În total, bărbatul de 36 de ani a reușit să adune 25.000 de euro din decembrie anul trecut, până în mai anul acesta.
Pe fir au intrat, însă, polițiștii din București și Timiș, care au găsit dovezi că bărbatul a adunat bani pentru el și nu pentru un caz umanitar real.
În urma perchezițiilor, anchetatorii au găsit bani, dar și un card cu 21.000 de lei, care se presupune că provin din donații și care au fost indisponibilizați.
Suspectul este cercetat pentru înșelaciune și fals informatic.