Culita Tarata A MURIT. Omul de afaceri a administrat cea mai mare ferma din UE, Insula Mare a Brailei

22-11-2014 12:24


Culita Tarata, unul dintre cei mai bogati romani, a murit vineri seara. Averea lui a fost estimata la 130 de milioane de euro.

La 62 de ani, el a pierdut lupta cu o boala necrutatoare, cancer la pancreas, pentru care s-a tratat in ultima vreme la Viena. A administrat cea mai mare ferma agricola din Uniunea Europana, Insula Mare a Brailei. Afacerile nu i-au mai mers insa bine, iar in urma cu doua luni firma care i-a adus cele mai mari venituri a intrat in faliment.

Culita Tarata a fost deputat in doua mandate in Parlamentul Romaniei: in timpul primului mandat, in 2001, a preluat in administrare 57 de mii de hectare din Insula Mare a Brailei.

Culita Tarata: In toamna, i-am dat o apa de irigare si arata foarte bine. Asta ar trebui sa fie in intreaga Romanie.

Agentia Domeniilor Statului incheiase cu latifundiarul un contract controversat de arenda pentru 20 de ani. Omul de afaceri a devenit astfel administratorul celei mai mari ferme din Uniunea Europeana, iar firma sa, Trei Brazi, a fost ani la rand cea mai importanta companie agricola din Romania. Modul in care a intrat in prosesia pamantului a intrat si in atentia procurorilor DNA.

Desi avusese la inceput incasari de 100 de milioane de euro pe an, compania Trei Brazi a intrat in faliment in luna septembrie a acestui an.

Insa Culita Tarata era deja retras din afaceri, iar firmele sale erau administrate de cei trei fii ai sai. Suferea de cancer la pancreas si a facut chimioterapie in celebra clinica AKH de la Viena. In ultimul sau interviu, milionarul din Piatra Neamt se arata incandat de conditiile pe care le-a gasit in Austria.

Culita Tarata: "Are toate dotarile posibile si imposibile. Pe medic trebuie sa-l privesti ca pe sfantul din altar, preotul din altar in fata caruia te duci si te spovedesti."

Culita Tarata era o persoana influenta in judet. De 2 ani era presedinte al Consiliului Judetean. Cand s-a intors din Viena, Consiliul a adoptat o investitie de 5 milioane de euro intr-un bloc operator din Spitalul Judetean.

Culita Tarata: "Am venit cu sufletul curat la Consiliul Judetean si vreau sa plec cu sufletul curat cand o fi sa plec."

Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Culita Tarata a fost depus la resedinta acestuia din Roman. Functia sa de presedinte al consiliului va fi prelua de un vicepresedinte.

Pe larg despre investitiile de la spitalul din Piatra Neamt - aprobate de Consiliul Judetean, aflati duminica la Romania Te Iubesc.

 

 

VIDEO PROTVPLUS.RO