Cu ofensiva Rusiei concentrată în sudul și în estul țării, Kievul are nevoie de cât mai multe arme pentru a rezista
„Cel mai bun mod de a-l opri pe Vladimir Putin este să dați Ucrainei ceea ce are nevoie.”
Deși nu a spus-o explicit, ministrul Afacerilor Externe de la Kiev, care s-a întâlnit vineri cu premierul Nicoale Ciucă și cu omologul său, Bogdan Aurescu, a cerut ajutor militar. Politicienii de la București pregătesc modificarea unei ordonanțe care ar permite livrarea de arme grele în Ucraina, însă în discursurile publice au preferat să vorbească numai despre ajutoarele umanitare.
Cu ofensiva Rusiei concentrată în sudul și în estul țării, Kievul are nevoie de cât mai multe arme pentru a rezista. Președintelui Volodomir Zelenski a făcut apeluri repetate și vehemente ca Occidentul să-i trimită arme grele. Acesta este contextul în care ministrul său de Externe a fost în vizită întâi la Sofia și apoi la București. Mult mai direct decât oficialii noștri, Dmytro Kuleba a cerut ajutor militar și în discuția cu premierul Nicolae Ciucă și în cea cu ministrul de Externe.
Dmitro Kuleba, ministrul afacerilor externe din Ucraina: „Voi ne dați tot ce avem nevoie ca să câștigăm, iar noi îl ținem pe Putin în Ucraina și îl învingem acolo, pentru a nu ajunge să testeze articolul 5 al NATO.”
Pe lângă ajutoarele umanitare, oficial, România a trimis Ucrainei doar două mii de căști de protecție și două mii de veste antiglonț. Întrebat dacă ar putea trimite spre Kiev și arme grele, premierul a vorbit despre ajutoarele umanitare. Totuși, Guvernul are în plan să modifice o ordonață prin care s-ar putea face donații în arme către Ucraina.
Dmitro Kuleba, ministrul afacerilor externe din Ucraina: „Dacă o țară vine la noi și ne spune – „Nu avem tancuri, dar avem veste” – noi înțelegem acest lucru. În anumite cazuri, vedem că țările pot face ceva, dar nu o fac pentru că nu vor să aibă o relație proastă cu Rusia. Dacă vedem că acest lucru nu se întâmplă, creștem presiunea diplomatică și publică. Nu este cazul României. Ce nu acceptăm este ipocrizia. Nu este cazul României.”
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: „Lucrurile sunt într-o evoluție permanentă. Nu este bine să vorbim public despre aceste lucruri.”
Statele Unite au trimis cele mai multe echipamente militare în Ucraina. Bulgaria și Ungaria au refuzat să ofere arme sau muniție, considerând că astfel devin parte din conflict.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: bogdan aurescu, romania, dmitro kuleba,
Dată publicare:
22-04-2022 17:14