CTP, declarații dure la adresa BOR și a Patriarhului Daniel: "I-au cântat în strună lui Ceauşescu"

Ultima actualizare: 28-10-2020 22:11
Cristian Tudor Popescu, CTP
Pro TV

Predica ținută de Patriarhul Daniel cu prilejul Sfântei Liturghii de marți, 27 octombrie, nu a trecut neobservată de gazetarul Cristian Tudor Popescu, care i-a adus critici dure prelatului.

Într-un editorial intitulat „Satană în sutană”, publicat pe Republica, CTP îl compară pe liderul ortodox cu preoţii din Teba şi îi acuză pe capii BOR că „i-au cântat în strună lui Ceauşescu până în ultima clipă”.

„IPS Daniel, căpetenia BOR, arată că ortodoxia românească a rămas la nivelul de acum câteva mii de ani al cultului egiptean. Ba, de fapt, și mai jos, căci preoții din Teba măcar știau destulă astronomie ca să calculeze timpul eclipselor. Pentru a prosti oamenii, șarlatanul Daniel n-are nevoie de matematică, nici de logică – o dă direct, ca o strigătură pentru vitele ce le păstorește: ascultați ce vă spun, fiindcă a interzis pelerinajul la moaștele Sf. Dimitrie în octombrie 1989, comunismul a căzut peste câteva luni. Carevasăzică, așa o să pățească acum și guvernul la alegerile din decembrie", scrie Cristian Tudor Popescu.

Ulterior, Cristian Tudor Popescu îi acuză pe șefii Bisericii Ortodoxe Române că au fost aliaţii regimului comunist şi au aceștia au trecut cu vederea abuzurile la adresa cetățenilor.

"Ștăbimea Bisericii Ortodoxe Române a fost aliata lui Ucigă-l Toaca sub comunism. Ba chiar a fost Răul însuși: satanele în sutană i-au turnat cuvios la Securitate pe credincioșii care li se mărturiseau, n-au zis nici bleau la toate crimele regimului, la distrugerea satelor, la dărâmarea și alungarea pe roate a bisericilor, i-au cântat în strună lui Ceaușescu până în ultima clipă: pe 19 decembrie 1989, BOR îi trimitea o scrisoare de mulțumire dictatorului, ridicându-l în slăvi mai ceva pe ca Iisus Hristos", a mai adăugat gazetarul.

Articolul gazetarului vine ca reacție la o declarație a Patriarhului Daniel, care a amintit de soarta regimului comunist după ce autoritățile au interzis închinarea la sfintele moaște, declarație venită pe fondul restricţiilor impuse cu privire la pelerinajele din acest an, în contextul pandemiei de COVID-19.

„În toamna anului 1989, cu prilejul hramului Sfântului Dimitrie cel Nou, în 27 octombrie, autoritățile comuniste au interzis închinarea la sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Dimitrie motivând că în aceeași zi, în clădirea de alături, unde era sediul Marii Adunări Naționale, ar avea loc o ședință importantă. Astfel, patriarhul Teoctist a fost obligat să transfere racla de pe Dealul Mitropoliei, de la Catedrală, dar nu a dus-o prea departe, ci la Biserica Sf. Nicolae-Vlădica din apropiere. Această umilire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou a fost răsplătită în sensul că peste câteva luni regimul comunist a căzut(...) Dumnezeu nu se lasă batjocorit! El este îndelung răbdător, dar este şi drept””, a amintit IPS Daniel.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO