CSM, despre modificarea condiţiilor de pensionare la magistraţi: Situaţia va vulnerabiliza statutul magistraţilor
Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de informaţiile apărute în spaţiul public privind eventualele modificări legislative referitoare la condiţiile de pensionare pentru magistraţi.
”În acest context, în măsura în care, integral sau în parte, propunerile apărute în spaţiul public se vor concretiza, Secţia pentru procurori atrage atenţia că situaţia este de natură să vulnerabilizeze statutul magistraţilor, statut consolidat prin practica constantă a Curţii Constituţionale a României”, transmite Secţia pentru procurori a CSM.
De asemenea, conform CSM, impactul adoptării unor astfel de măsuri la nivelul resurselor umane din cadrul sistemului judiciar ar fi unul major, în condiţiile în care sistemul se confruntă deja cu un deficit de personal, iar procedura de ocupare a posturilor vacante s-a dovedit a fi dificil de gestionat, neoferind suficiente soluţii pe termen mediu şi lung.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
”Secţia pentru procurori atrage atenţia că funcţionarea în parametrii corespunzători a instituţiilor din cadrul sistemului judiciar trebuie să rămână o preocupare pentru toate autorităţile statului în vederea asigurării unui stat de drept”, se mai arată în comunicatul transmis de Secîia pentru procurori a CSM.
Ministrul Muncii, Marius Budăi a prezentat luni, la Parlament, soluţiile Băncii Mondiale pentru îndeplinirea jalonului din PNRR privind pensiile: Să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului. El a mai spus că toate aceste reglementări şi toate aceste propuneri pentru a îndeplini jalonul din PNRR se regăsesc în materialul trimis de la Banca Mondială, material care a fost înaintat şi către cabinetul premierului, aşa cum este normal.
Potrivit unui document al Băncii Mondiale invocat de economedia.ro, nicio pensie specială nu va depăşi venitul obţinut în timpul perioadei de activitate. Propunerea prevede că, la momentul pensionării, nicio pensie nu poate depăşi 100% din plata netă la momentul pensionării, mai arată Banca Mondială.
Pensiile speciale actuale vor fi calculate pe baza principiului contributivităţii, vechimii în serviciu şi reajustării procentului veniturilor obţinute. Perioada minimă de contribuţie va fi similară cu cea utilizată în sistemul public general de pensii, mai propune Banca Mondială. Sistemul reformat se bazează pe principiul contributivităţii. Cei care lucrează o perioadă mai îndelungată vor primi pensii mai mari şi ratele de acumulare din toţii ani de contribuţie sunt egalizate. Acest lucru răspunde principiului vechimii. Procentul din venitul obţinut care reprezintă pensia a fost redus de la 80% la 65% din venitul brut, conform cerinţelor. Perioada minimă de contribuţie propusă pentru pensiile de serviciu este mai mare decât perioada minimă prevăzută în sistemul public general de pensii.
Protecţia deciziilor Curţii Constituţionale se va referi doar la pensiile magistraţilor şi nu la alte categorii şi se va referi doar la limitele prevăzute explicit în motivările Curţii, mai arată Banca Mondială. Această propunere reduce beneficiile, creşte vârsta de pensionare, creşte vechimea în serviciu necesară pentru eligibilitate pentru toate pensiile de serviciu, inclusiv cele ale judecătorilor şi procurorilor.