CSM, apel către magistraţi în cazul de la Caracal: Să nu dea curs analizelor lipsite de suport concret
Secția pentru judecători a CSM a transmis un comunicat de presă în legătură cu cazul din Caracal. Gheorghe Dincă și-a recunoscut, duminică, ambele crime.
Secţia pentru judecători a CSM susţine că folosirea drept pretext a situaţiei de faţă pentru invocarea unor consecinţe presupus negative ale modificărilor aduse legislaţiei penale şi procesual penale nu poate reprezenta decât o distorsiune manipulatorie a faptelor şi o încercare indecentă de a profita de o situaţie absolut critică pentru adâncirea stării de conflict din sânul societăţii româneşti, scrie News.ro.
Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii precizează, într-un comunicat, că a luat act cu îngrijorare de evenimentele petrecute în judeţul Olt şi îşi exprimă public regretul pentru modalitatea în care procedurile aplicate s-au dovedit a fi fost ineficiente.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Evenimentul dramatic despre care opinia publică din România a luat cunoştinţă începând cu ziua de vineri, 26 iulie 2019, a relevat încă o dată faptul că, pe fondul unei situaţii de criză majoră, deşi cadrul legislativ actual are toate mecanismele care să garanteze o eficienţă deplină a procedurilor, acesta a reprezentat pretextul escaladării unei stări de dezbinare, un mediu pentru dezvoltarea dezinformărilor, manipulărilor, dar şi a unei evidente lipse de asumare, afirmă Secţia pentru judecători a CSM.
„Ignorând faptul că pierderea vieţii unui copil reprezintă o dramă ireversibilă şi nu pretextul declanşării altor conflicte, asistăm cu îngrijorare la escaladarea unor justificări care nu îşi au loc într-o societate care îşi tratează cu maximă responsabilitate şi atenţie cetăţenii. Folosirea drept pretext a situaţiei de faţă pentru invocarea unor consecinţe presupus negative ale modificărilor aduse legislaţiei penale şi procesual penale nu poate reprezenta decât o distorsiune manipulatorie a faptelor şi o încercare indecentă de a profita de o situaţie absolut critică pentru adâncirea stării de conflict din sânul societăţii româneşti. Şi aceasta este cu atât mai mult de neacceptat cu cât asemenea manipulări provin de la anumite asociaţii de magistraţi, al căror scop central ar trebui să fie protejarea drepturilor cetăţenilor, iar nu perpetuarea unor stări conflictuale şi tensionate.
Modificările legislative în materie penală clamate nu au fost, încă, aprobate de legiuitor, procesul legislativ fiind la acest moment în etapa verificării de constituţionalitate de către instanţa de control constituţional. Singurele modificări ale cadrului legal au fost aduse exclusiv în privinţa statutului judecătorilor şi procurorilor, organizării judiciare, precum şi organizării şi funcţionării Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată în comunicat.
Secţia pentru judecători a CSM subliniază că este de neconceput cum magistraţi organizaţi în anumite forme asociative înţeleg să susţină că justiţia din România nu se poate înfăptui fără sprijinul şi implicarea Serviciului Român de Informaţii, „sens în care dezavuăm categoric asemenea afirmaţii fără niciun fel de suport şi care nu fac decât să decredibilizeze sistemul de justiţie din ţara noastră şi să pună sub semnul întrebării Constituţia, legile ţării şi deciziile Curţii Constituţionale”.
„Alegaţiile privind presupusa frică în a acţiona conform legii, generată de modificările legislative şi de potenţialele verificări ale Inspecţiei Judiciare şi Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie nu pot fi acceptate şi sunt incalificabile în contextul în care nu se poate susţine că, în lipsa acestor organisme, magistraţii ar putea fi la adăpost de orice fel de răspundere. Facem, aşadar, un apel la judecătorii şi procurorii ţării să respecte obligaţia de rezervă, să nu se implice şi mai ales să nu dea curs unor analize lipsite de suport concret şi să evite participarea la scenarii care nu au drept finalitate decât împiedicarea aflării adevărului. Judecătorii şi procurorii cunosc foarte bine dimensiunea şi importanţa responsabilităţilor pe care le au în exercitarea atribuţiilor de serviciu, iar acest lucru se realizează numai în considerarea legii şi nu temându-se de ea!”, se mai arată în comunicat.
Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii solicită implicarea imediată a tuturor autorităţilor responsabile de elucidarea acestei drame şi nu adoptarea unei atitudini de protejare a propriei imagini, disfuncţiile existente, cel puţin la nivel de aparenţă în acest moment, urmând a fi urgent lămurite.
„Cerem fermitate şi reacţii rapide, valorificarea deplină a tuturor probelor pentru a le aduce cât mai repede acolo unde trebuie înfăptuit actul de justiţie. Solicităm, de asemenea, Secţiei pentru procurori implicare deplină în gestionarea acestei situaţii de criză şi tratarea acesteia cu obiectivitate şi independenţa proprie mandatului acordat membrilor Consiliului, fără a afecta caracterul secret al investigaţiilor penale în această etapă. Societatea românească are nevoie de răspunsuri complete, de dezlegarea tuturor aspectelor care, în acest moment, apar ca fiind necunoscute, iar fiecare cetăţean de încredere în modalitatea de aplicare a dispoziţiilor legale, de siguranţă în ceea ce priveşte integritatea sa şi a bunurilor sale, dar mai ales are dreptul să cunoască adevărul. În acest sens, Secţia pentru judecători asigură întreaga societate că va acţiona cu deplină responsabilitate, obiectivitate şi asumare, fiind preocupată în continuare şi urmărind până la finalizare cu atenţie întreg cursul evenimentelor”, se mai arată în comunicat.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI peantru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: News.ro
Etichete: Gheorghe Dincă, Alexandra Măceșanu, CSM, caz caracal,
Dată publicare:
28-07-2019 16:38