Criză majoră pe piața forței de muncă. 1,5 milioane de români lucrează la negru
Numărul angajaților din România a scăzut, pentru prima dată, sub pragul de patru milioane, potrivit unui studiu care a analizat evoluția companiilor care și-au depus bilanțul.
Printre cauze, sunt criza sanitară, digitalizarea și exodul populației. În prezent, ca urmare a scumpirilor, unele firme decid să își concedieze angajații sau chiar să își oprească activitatea pentru că nu mai pot susține cheltuielile de la o lună la alta.
Marile fabrici fac concedieri
Singura fabrică de alumină din România, Alum Tulcea, își va suspenda total activitatea la sfârșitul acestei luni pentru cel puțin un an și jumătate.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Tot până atunci, 600 de angajați din cei 680 vor fi concediați. Cheltuielile pentru producția unei tone de aluminiu ajung la 5.200 de dolari, în vreme ce pe bursa de la Londra o tonă se vinde cu aproximativ 2.600 de dolari.
Constantin Popescu, președintele Sindicatului Liber Aluministul: „Nu am mai putut să suportăm aceste cheltuieli. Nici nu găsim uneori energie decât la prețuri exorbitante. Anul trecut cumpăram gazele la 1.000 de metri cubi, în jur de 250 de dolari."
Alum Tulcea este parte din grupul Alro și livrează alumina către fabrica de la Slatina. Și aici situația e gravă.
Constantin Popescu, președintele Sindicatului Liber Aluministul: „Alro se îndreaptă spre încă o restructurare și o concediere colectivă de peste 1.100 de oameni în acest an, urmând ca la anul, din cei 1.100 de oameni care vor mai rămâne să rămânem în jur de 300 de oameni care vom păzi probabil întreprinderea."
Construcțiile și HORECA, domeniile cu cele mai mari pierderi de forță de muncă
În 2019, România avea 4,2 milioane de angajați, iar anul trecut numărul lor a ajuns la 3,8 milioane, conform unei platforme care a analizat companiile care au depus bilanțul.
Cele mai afectate au fost firmele de construcții și industria HORECA, care au pierdut fiecare peste 21% din angajați. Cele mai mici pierderi de forță de muncă au fost în comerț și agricultură.
Aproximativ 1,5 milioane de români lucrează la negru
Adrian Dragomir, consultant de business: „Munca la negru din punctul meu de vedere e și aceasta un fenomen. Dacă ne uităm în cele două industrii unde a scăzut cel mai mult numărul de angajați, sunt și industrii unde ne așteptăm că sunt cele mai multe probleme cu munca la negru și aici discutăm despre HORECA și construcții."
Aproximativ 1,5 milioane de români lucrează la negru, dar amploarea fenomenului este greu de estimat. Județul Hunedoara a înregistrat cea mai mare scădere a numărului de angajațim cu 21%. La polul opus se află Gorj, Suceava și Olt.
Doar județul Bacău are o creștere de peste 1%. Reducerea drastică a numărului de angajați a fost determinată de efectele pandemiei, de digitalizare, dar și de exodul populației în țările din vest unde salariile oferite sunt mult mai mari.
Andrei Perianu, analist economic: „O parte din populația angajată a decis în contextul post pandemiei să înceapă bazându-se pe aptitudini personale în mod individual, proiecte propii. Au ieșit din zona de angajat dorindu-și un echilibru între muncă și viața personală."
Criza de forță de muncă rămâne o problemă acută la noi, iar analiștii estimează că se va apela în continuare la mâna de lucru ieftină din ţări precum Nepal, Sri Lanka.