Criză de sânge în clinicile veterinare. Cât costă o transfuzie pentru câini
Este criză de sânge nu doar în spitale, ci și în clinicile veterinare. De multe ori stâpânii și medicii sunt martori neputincioși la moartea animalelor, pentru care nu găsesc donatori.
În țară sunt doar câteva bănci de sânge care funcționează contra cost, deoarece nu sunt subvenționate de stat, asemenea centrelor pentru oameni.
Mulți stăpâni de câini și pisici apelează la ajutor online, dar prea puține persoane răspund. Nu știu că procedura de recoltare este simplă și nedureroasă.
Hana și Tomi au salvat până acum o mulțime de câini și pisici. Eva, stâpâna lor, răspunde mereu anunțurilor de ajutor.
Eva Bain, stâpâna lui Hana și Tomi: „Eu de obicei urmăresc grupurile cu animale și unde este un caz urgent mă ofer și dacă este nevoie mă cheamă și ne întâlnim”.
Oameni ca Eva nu sunt destui ca să acopere nevoia de sânge pentru animale. Kenzo a ajuns la un spital de animale din Iași cu anemie severă. Stocul de sânge din clinică era epuizat, iar familia a încercat să caute ajutor online. Când în cele din urmă cineva a răspuns, a fost prea târziu.
Aurora Onica, stăpâna lui Kenzo: „Oamenii sunt destul de reticenți. Se gândesc că li se întâmplă ceva animalelor lor”.
La câini recoltarea durează maximum 30 de minute și nu este dureroasă. De la ei se pot recolta 450 de mililitri. Nici la pisici procedura nu este dureroasă , iar cantitatea recoltată este de 50 de mililitri.
Paula Pașca, medic veterinar la Spitalul Veterinar Iași: „Ne confruntăm cu o lipsă acută de sânge la nivelul spitalului. Donatorii beneficiază de analize de sânge gratuite, test de boli vectoriale”.
Multe clinici veterinare au liste cu animale care pot dona și când au nevoie sună proprietarul.
Dr. Cosmin Peștean, medic ATI USAMV Cluj-Napoca: „Sunt numeroase cazuri care vin intoxicate. Au nevoie în urma unor intervenții chirurgicale, traumatism sever, de o transfuzie de sânge sau de produse pe bază de sânge care ar putea să facă diferența dintre viață și moarte”.
Există și bănci de sânge, dar foarte puține
450 mililitri de sânge pentru câini costă până la 600 de lei. Aceștia au 12 grupe sanguine, dar un singur animal poate avea mai multe.
Peter Madaras, medic veterinar: „La pisică sunt trei grupe: A, B și AB. Există posibilitatea să salvezi o pisică cu sânge de câine”.
Potrivit specialiștilor, pot dona sânge câinii care au între 1 și 8 ani, au peste 20 de kilograme, nu au boli cronice și nu urmează un tratament.
Regulile se aplică și la pisici, doar că în cazul lor greutatea minimă este de 4 kilograme.