Criza care a lovit mai multe lanțuri de magazine din România. Ce le cer unele supermarketuri clienților să aducă de acasă
Este criză de monede în multe magazine, iar comercianții au dificultăți, uneori, atunci când trebuie să le dea clienților restul. La fel automatele, precum cele de cafea, rămân fără mărunțiș.
Banca Națională a României susține că a emis suficiente monede și că nu ne rămâne decât să le asigurăm circulația. Cu alte cuvinte, să ne golim pușculițele sau pungile uitate în casă.
Să luăm de exemplu cele mai valoroase monede - cele de 50 de bani. De la apariția lor, în 2005, Banca Națională a pus pe piață peste 800 de milioane de bucăți. Asta înseamnă 42 de monede pe cap de locuitor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Teoretic e suficient, dar dacă fiecare dintre noi a uitat prin casă ori prin buzunare două monede pe an, e de înțeles că au dispărut. Cel mai tare le simt lipsa operatorii automatelor de vânzare.
Monika Feleaga, managerul unui operator de automate: „Aparatul avertizează spunând introduceți suma exactă, dar clientul e nemulțumit că nu dă rest aparatul, ne sună și nu avem nicio soluție”.
Oamenii, încurajați să vină cu mărunțișul strâns prin casă
Și magazinele au nevoie de mărunt. Un mare retailer le oferă clienților care aduc 30 de lei în monede, pe lângă schimbul în bancnote, și un voucher de cumpărături de 3 lei.
Unele lanțuri de retalil au introdus automatele de depunere a monedelor tocmai pentru a-i încuraja pe oameni să vină cu mărunțișul strâns prin casă.
Un singur lanț de supermarketuri a colectat în acest fel numai anul trecut aproape 18 milioane de lei.
Oamenii apreciază drept glumă proastă, sau pedeapsă la adresa vânzătorului, gestul de a plăti cumpărăturile cu o cantitate mare de monede. Dar nici să le stocăm în zadar acasă nu e o soluție. Le putem folosi ușor la magazinele care au aparate de colectat și sortat monede.
Într-un răspuns formulat pentru Știrile ProTV, reprezentanții Băncii Naționale a României susțin că măruntul pus pe piață este în strictă concordanță cu nevoile reale ale circulației bănești. În schimb, îndeamnă băncile și comercianții să facă eforturi pentru atragerea monedelor indisponibile.
Sursa: Pro TV
Etichete: bani, criza, supermarket, monede, magazine,
Dată publicare:
02-10-2024 19:36