Cristian Ţopescu a fost înmormântat cu onoruri militare, la Cimitirul Ghencea Militar
Sportul românesc, dar şi milioane de români din toată lumea, care leagă amintiri din copilărie şi adolescenţa de vocea lui Cristian Țopescu și-au luat, vineri, rămas bun de la cunoscutul comentator.
Faimosul crainic sportiv s-a stins la 81 de ani şi a fost înhumat cu onoruri militare în cimitirul Ghencea Militar, întrucât fusese decorat anul trecut cu ordinul Steaua României în grad de cavaler.
Cu 51 de ani în urmă, tot într-o lună de mai, Cristian Topescu a primit căștile, microfonul şi o agendă, ca să facă prima sa relatare sportivă. Avea să devină un model de rigoare şi elegantă, în jurnalism.
Vineri, la înmormântare, l-au însoţit pe ultimul drum zeci de antrenori, foşti discipoli, sportivi de excepţie şi admiratori anonimi. Antrenorul Octavian Bellu, campionul olimpic Ivan Patzaichin şi un fost preşedinte al Comitetului Olimpic Roman, în vârstă de 95 de ani. - Au sosit primii că să-i aducă omagii.
Marin Dragnea, fost preşedinte COSR: “Am venit să-l îmbrăţişez pe Cristi Topescu, unul dintre cei mai deosebiţi ostaşi ai Armatei Romane şi ai sportului românesc.”
Înainte de începerea ceremoniei, un spectator în vârstă a căzut din picioare. Soldaţii i-au dat primul ajutor şi l-au predat ambulanţei.
Familia, inclusiv copiii şi nepoţii lui, au asistat apoi în tăcere la slujba solemnă. Un reprezentant al bisericii evanghelice din Sibiu a rostit mesajul de adio: "Dumnezeu să îl primească în împărăţia sa cerească şi pe noi toţi să ne mângâie".
Un şir nesfârşit de buchete şi de coroane de flori au urmat sicriul spre locul odihnei de veci. În urma lor s-au încolonat soldaţii Gărzii 30 Mihai Viteazul, care i-au acordat onorul: 3 salve de puşcă.
Nadia Comăneci a trimis o jerbă pe care a scris "Nadia10", în amintirea celebrului comentariu al lui Cristian Ţopescu care i-a însoţit succesul de la Montreal, prima notă de 10 din istoria gimnasticii mondiale, în 1976.
Ivan Patzaichin, Octavian Bellu şi Mariana Bitang, dar şi fostele campioane olimpice Alina Dumitru şi Sandra Izbaşa au fost prezenţi la înmormântare.
Canotori, fotbalişti, scrimeri, handbalisti- mulţi retraşi de mult din activitatea sportiva- spun că rămân amintiri de neşters. De altfel, în anii cenuşii ai comunismului, sportul a fost colacul de salvare de care s-au agăţat milioane de romani.
Cristian Topescu a fost cel care a anunţat prima notă de 10 din istoria gimnasticii. Şi nu e de mirare că Nadia Comăneci s-a interesat îndeaproape de starea de sănătate a fostului crainic, în perioada internării în spital. Nu a putut ajunge la ceremonia de astăzi, însă a trimis o jerbă pe care stă scrie simplu "Nadia 10". Fostul crainic s-a bucurat însă de respect şi recunoaştere din partea breslei jurnaliştilor şi după 1990.
Octavian Belu, antrenor: “Parcă un ecou al acelui zeceeeee, de acolo de la Montreal, a fost peste timp, în 1992, la Barcelona, atunci când Lavinia Milosovici a luat 10 la sol. Deci iată, un arc peste timp. Omul a rămas acelaşi perfecţionist, pasionat de ceea ce făcea.”
Vocea lui va rămâne emblematica pentru multe generaţii de telespectatori.
Octavian Belu, antrenor: “Aş vrea să închei spunând că pentru mine Cristian Topescu a făcut performanţele României mai strălucitoare şi ne-a făcut să suportăm mai uşor eşecurile.”
Vocea lui Cristian Topescu a fost deseori semnalul că dinspre cutia magică, ce vedea deseori "cu purici" şi care juca rol de decor în case chiar şi 22 de ore pe zi: “Este posibil să vină constant veşti bune de la ai noştri".
Rămas bun, Cristian Țopescu!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: inmormantare, onoruri militare, cristian topescu,
Dată publicare:
18-05-2018 13:48