Cristian Pîrvulescu: Gabriel Resources n-a produs 1 gram de aur în 30 de ani, dar a făcut milioane prin exerciții speculative

×
Codul embed a fost copiat

Decizia privind cazul Roșia Montană a fost neașteptată pentru că de mai bine de o lună autoritățile au insistat asupra faptului că va fi o decizie negativă și că vom avea de plătit 6-7 miliarde de euro, a spus analistul politic Cristian Pîrvulescu.

”Ori toată lumea a crezut că are informații, de unde nu se vede, că dacă a avut informații au fost greșite. Deci ori cineva a vrut să-l inducă în eroare pe primul ministru, să-i facă o surpriză neplăcută, ori primul ministru a fost convins că se va întâmpla așa și a făcut declarații care au avut însă consecințe”, a continuat politologul.

Cristian Pîrvulescu subliniază că nu este o victorie a României:

”În primul rând trebuie să spunem că nu este o victorie a României, este o victorie a unor profesioniști, este o victorie a unei coaliții dintre o firmă românească de avocatură și o firmă elvețiană de avocatură.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Firma elvețiană este foarte cunoscută și foarte puternică în acest domeniu la Live și în afară de firma aceasta, LDDP, firma românească este o firmă care a câștigat în ultimii ani deja cinci procese pe arbitraj internațional, deci care și-a făcut un renume, iar Leaua s-a specializat în în acest domeniu.

Este deci o victorie a unora care au știut cum trebuie să deruleze acest proces, iar această echipă de avocați a fost angajată în 2016. A fost angajată atunci când ministrul de finanțe era dna. Dragu, actuala guvernatoare a Băncii Naționale a Republicii Moldova.

Deci nu este meritul unui guvern anume, este o un caz care a fost bine pregătit, care a fost bine prezentat la Washington, care a presupus enorm de multe lucruri și din punctul meu de vedere a fost foarte interesant, pentru că a fost o bătălie între politologi de diferite versiuni, pentru că în final au fost chemați experții în domeniul științelor politice pentru a dezvălui ceea ce se întâmplă în România”.

Pe ce s-a bazat strategia Gabriel Resources

Cristian Pîrvulescu: Unul din subiecte a fost corupția și lupta împotriva corupției, sau o problemă de mediu, pentru că ceea ce au vrut să sugereze avocații Gabriel Resources a fost că este o problemă politică, că e o problemă de corupție, deci că a fost o situație inacceptabilă din punct de vedere contractual. Ca urmare, Guvernul României trebuia să plătească despăgubiri. Eu cred că trebuie să plecăm de aici.

Au fost guverne care nu au sprijinit această echipă de avocați suficient, pentru că una din probleme a fost finanțarea, și ar fi interesant de văzut cum de la Ministerul de Finanțe se asigura finanțarea acestor echipe. Trebuie să spunem că acest exercițiu nu este deloc ieftin. Ca să poți să aperi, să câștigi 7 miliarde, e nevoie totuși să faci o mulțime de cheltuieli.

Deja prima decizie a fost luată, intrăm într-o altă etapă. Știm că acest caz, care are aproape 30 de ani, a început în 1998. A însemnat enorm de multă corupție acumulată, enorm de mulți politicieni care au fost implicați. Niciodată nu a fost deslușită toată această caracatiță. Am văzut noi generații de politicieni intervenind.

Dar până la urmă, declarațiile care au fost făcute la sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie 2024, și anume că România va trebui să plătească, au dus la creșterea, la dublarea valorii acțiunii Gabriel Resources. Au trecut de la zero 0,45 € canadieni la 0,85, adică o dublare a valorii”.

Niciun gram de aur produs, dar milioane de dolari din speculații

Cristian Pîrvulescu: Unii spun că e o explozie, nu știu dacă e o explozie, dar în orice caz, Gabriel Resources n-a produs un gram de aur în toți acești 30 de ani, dar a produs milioane de dolari prin exerciții speculative.

În spatele Gabriel Resources sunt patru mari companii care se ocupă de speculații, care investesc în domeniul acesta și care încearcă să tragă maximumul, nu neapărat din exploatarea minelor, cât mai ales din jocul pe bursă.

Din punct de vedere juridic, cei de la Gabriel Resources vor face toate eforturile juridice pentru a întoarce verdictul. Asta pentru că a fost cu majoritate, n-a fost cu unanimitate, dar va fi foarte dificil. Odată ce a fost dat, el este executoriu. Deci nu cred că se mai pot întâmpla foarte multe lucruri.

Dar vor mai fi probabil încă câțiva ani în care se vor discuta problemele în instanțele specifice. Pe de altă parte, din punct de vedere politic, deja vedem care sunt coordonatele. Va avea un rol în campania pentru prezidențiale, poate și pentru europene, dar în mai mică măsură. Și asta pentru că Ciolacu s-a expus făcând declarații și este deja atacat, în special de Drulă, care folosește foarte bine acest subiect și care a reușit să readucă în atenția publică jocul speculativ în jurul acțiunilor Roșia Montană”.

Răspunsul lui Ciolacu

Cristian Pîrvulescu: Răspunsul domnului Ciolacu n-a fost unul foarte diplomatic. A fost destul de surprins și a reacționat cu violență, aș putea spune. Și asta nu face decât să-i creeze probleme suficiente. De asta mă întreb dacă nu cineva l-a indus în eroare pe primul ministru al României în încercarea de a-l scoate din cursa pentru prezidențiale, pentru că această discuție va avea un impact asupra candidaturii la prezidențiale.

PNL este mai mică măsură expus. E adevărat că PNL a încercat să își asume rolul pe care Ministrul de finanțe Boloș l-a avut, dar trebuie să fim rezonabili, câtă vreme echipa a fost angajată în 2016, vorbim despre contribuția multor miniștri de finanțe care au susținut acest efort. Fără finanțarea susținerii juridice a cazului Roșia Montană n-am fi câștigat, iar una din strategiile pe care le-au folosit politicienii care voiau să nu câștigăm e da, să sufinanțeze echipa de avocați”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Bărbatul din Olt care și-a înjunghiat mortal soția și-a violat una dintre fiice acum un an și a scăpat nepedepsit
Bărbatul din Olt care și-a înjunghiat mortal soția și-a violat una dintre fiice acum un an și a scăpat nepedepsit

Atac brutal într-o localitate din Olt. O femeie a fost înjunghiată în plină zi de soţul ei. Individul a lovit-o de mai multe ori, aşa încât, din cauza rănilor grave, victima a murit în scurt timp, la spital.

Un bucureștean de pe lista Most Wanted a fost prins în Italia. Are mandat de arestare pe numele său pentru spălare de bani
Un bucureștean de pe lista Most Wanted a fost prins în Italia. Are mandat de arestare pe numele său pentru spălare de bani

Un bărbat de 34 de ani din Bucureşti, urmărit internaţional din categoria Most Wanted, după ce Tribunalul Bucureşti a emis pe numele său un mandat de arestare preventivă pentru spălare a banilor, a fost prins de poliţiştii din Italia.

Un adolescent de 18 ani a înjunghiat un tânăr ca să-și apere tatăl, în Craiova. Un scandal a izbucnit în casa părintelui său
Un adolescent de 18 ani a înjunghiat un tânăr ca să-și apere tatăl, în Craiova. Un scandal a izbucnit în casa părintelui său

Un scandal între mai multe persoane a avut loc într-o locuinţă din Craiova, un tânăr de 23 de ani fiind transportat la spital în urma conflictului. Un adolescent de 18 ani a fost reţinut.  

Recomandări
Lista finală a candidaturilor la alegerile europarlamentare 2024: 12 partide și alianțe electorale, precum și 4 independenți
Lista finală a candidaturilor la alegerile europarlamentare 2024: 12 partide și alianțe electorale, precum și 4 independenți

Biroul Electoral Central (BEC) a publicat, luni, 29 aprilie, lista candidaturilor rămase definitive pentru alegerile europarlamentare din 2024.

Gură de oxigen pentru economia UE. Germania, motorul economic al Uniunii, a reușit să evite recesiunea
Gură de oxigen pentru economia UE. Germania, motorul economic al Uniunii, a reușit să evite recesiunea

Economia germană a revenit pe creştere în primul trimestru al acestui an, când a înregistrat un avans modest dar peste aşteptări, graţie investiţiilor în construcţii şi exporturi.

Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO
Primele imagini de la atacul nemilos al rușilor în Odesa. Bilanțul morților a crescut. VIDEO și GALERIE FOTO

Bilanţul atacului rus cu rachetă în Odesa a crescut marţi la cinci morţi, în urma unui deces la spital, anunţă oficiali, iar dintre cele 28 de persoane rănite în atacul de luni, 23 erau spitalizate în continuare, unele în stare gravă.