Antonescu si Zgonea, printre cei care cer gratierea lui Gica Popescu. Cati semnatari a adunat contrapetitia si ce zice Ponta
Cei 8 oameni importanti din fotbal, condamnati la inchisoare, vor sa fie eliberati. Le-au cerut avocatilor sa se pregateasca sa atace decizia Curtii de Apel.
UPDATE 11:10 Pana vineri, la ora 11:00, petitia care cere gratierea lui Gica Popescu a strans 13.500 de semnaturi.
Vineri insa, a fost lansata o alta petitie, care isi propune sa stopeze gratierea lui Gica Popescu. Aceasta a strans intr-o ora 225 de semnaturi.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Printre argumentele celor care se opun gratierii lui Gica Popescu se numara:
1) Ar decredibiliza actul de justitie;
2) S-ar crea un precedent periculos, in care reputatia infractorului primeaza faptelor;
3) Greselile se platesc in aceeasi masura de catre toti cetatenii;
"Gica Popescu va continua sa ramana un simbol al performantei sportive romanesti si speram sa devina, de asemenea, un simbol al aplicării corecte a justitiei.", mai mentioneaza cel care a creat-o.
In tot acest timp, politicieni sau fotbalisti incearca sa obtina gratierea lui Gica Popescu si strang semnaturi pentru el.
Printre ei premierul Victor Ponta, Crin Antonescu sau seful Camerei deputatilor, Valeriu Zgonea.
Premierul Romaniei, Victor Ponta, a declarat pentru Gandul: "Ca premier nu ma pot pronunta. Ca simplu cetatean al Romaniei, sigur ca sustin cererea de gratiere", a declarat Victor Ponta, atunci cand a fost intrebat daca va sustine cererea de gratiere individuala a lui Gică Popescu.
Dupa ce titularii din Dosarul Transferurilor au ajuns dupa gratii, afacerile lor trebuie sa fie preluate de familie sau de apropiati. Iar in inchisori responsabilii trebuie sa se asigure ca nici un detinut nu le face rau presedintilor de club sau impresarilor trimisi in celula.
Doar 21 de zile vor sta la Porta Alba fratii Becali si Cristi Borcea, timp in care se pot intalni cu Gigi Becali. Cei trei condamnati in Dosarul Transferurilor au pedepse ce depasesc 3 ani. In aceste conditii, ei nu pot ramane la Poarta Alba, unde sunt detinuti care au de ispasit mai putin de trei ani.
Legea spune ca detinutii care au pedepse mai mari de 3 ani trebuie inchisi in penitenciare de maxima securitate. Asadar, fratii Becali si Cristi Borcea pot fi mutati la inchisoarea din Slobozia sau din Tulcea. Dintre cei trei, Cristi Borcea a acuzat probleme de sanatate.
Gelu Dinca - director al Penitenciarului Poarta Alba: "Pentru Borcea, care e mai bolnav si are o stare medicala aparte, sunt impuse anumite analize suplimentare, el necesita o atentie medicala suplimentara".
In ceea ce ii priveste pe Gica Popescu, Mihai Stoica si George Copos, toti inchisi la Rahova, au toate sansele sa ajunga in acelasi penitenciar impreuna. Au pedepse care se incadreaza in regimul inchis, iar ei ar putea ramane impreuna si in celula. Si pentru ca fotbalul starneste pasiuni si in inchisoare, pentru siguranta lor ar putea beneficia si de tratament preferential.
Chiar daca au ajuns dupa gratii dupa o decizie executorie, toti condamnatii din Dosarul Transferurilor si-au pus avocatii sa gaseasca orice slabiciune a hotararii pentru ca ea sa poata fi anulata.
Aparatorii reproseaza gresita individualizare si depasirea limitelor pedepselor.
Curtea de Apel Bucuresti i-a gasit vinovati pe cei opt vinovati de inselaciune, evaziune fiscala sau spalare de bani. Patroni de cluburi, directori sau impresari sportivi, ei au participat la transferarea in strainatate a unor jucatori de fotbal, insa au declarat sume mai mici decat cele incasate.
De exemplu, Cosmin Contra a plecat in 1999 de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves. Suma declarata - 800.000 de dolari. Suma reala - 1.800.000 de dolari. Iar Paul Codrea care a ajuns la Genoa in 2001a fost vandut pe 2 milioane 600 de mii de dolari, insa in Romania s-a inregistrat o tranzactie in valoare de numai 70 de mii de dolari.
Liderul PNL Crin Antonescu declara ca se alatura demersului privind strangerea de semnaturi pentru gratierea lui Gica Popescu.
"Consider ca sunt momente in care trebuie sa invatam sa ne pretuim simbolurile nationale si sa luam atitudine atunci cand acestea traverseaza clipe dificile ale vietii lor. Din punct de vedere personal, ma alatur demersului initiat de presedintele clubului Dunarea Calafat cu privire la strangerea de semnaturi pentru gratierea marelui nostru fotbalist si capitan al Generatiei de Aur, Gica Popescu. Precizez ca fac aceasta declaratie in nume personal, avand in vedere amintirea momentelor de bucurie si de mandrie nationala pe care aceasta personalitate le-a adus fiecarui roman prin rezultatele obtinute sub culorile echipei nationale de fotbal a Romaniei. De asemenea, nu trebuie sa uitam ca Gica Popescu, de-a lungul intregii sale activitati sportive, a fost un adevarat ambasador al Romaniei, facand apreciat numele tarii noastre, acolo unde politicul nu reusea", spune Antonescu, intr-o declaratie de presa remisa, joi, MEDIAFAX.
Petitia online a strans 3.000 de semnaturi
Crin Antonescu noteaza ca, in acelasi timp, prin calitatea pe care a avut-o ca ministru al Tineretului si Sporturilor, este de parere ca simbolurile sportului romanesc trebuie sustinute si apreciate si dupa incheierea activitatii sportive. "Am fost si sunt un promotor al sportului in Romania, iar valori precum Gica Popescu sunt vazute ca modele pentru tineri", continua el.
"Cred ca Gica Popescu trebuie privit prin prisma rezultatelor si beneficiilor pe care le-a adus Romaniei de-a lungul timpului, iar in asemenea momente ar trebui sa fim solidari. Astfel, fac un apel la toti cei care s-au bucurat si s-au simtit mandri ca sunt romani atunci cand Gica Popescu juca sub culorile echipei nationale, sa se alature acestui demers de strangere de semnaturi pentru gratiere", conchide Antonescu.
Si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat, joi, ca va semna petitia catre seful statului, Traian Basescu, privind acordarea gratierii individuale pentru Gica Popescu.
"Ca cetatean al Romaniei, daca va trebui sa inaintam o petitie pentru gratiere inividuala catre presedintele statului roman, pentru Gica Popescu, personal, as semna-o si o s-o semnez, sa stiti", a precizat Zgonea.
El a aratat ca Gica Popescu este un om care a facut foarte mult bine Romaniei si cu care romanii s-au laudat.
"Este de o suta de ori mai cunoscut decat orice politician din Romania. Despre Gica Popescu, daca te duci din Turcia pana in Barcelona sau pana in nordul Europei, toata lumea stie ca a fost capitanul Barcelonei si capitanul echipei nationale", a sustinut Zgonea.
El a mentionat ca este prieten cu Gica Popescu si ca a jucat fotbal cu acesta.
"Gica Popescu este prietenul meu. Am jucat fotbal impreuna. Il sustin suta la suta. Regret ca justitia nu are si o componenta sociala. E un simbol pentru mine, ca oltean. Il apreciez si sunt alaturi de familia sa", a spus Zgonea.
Un senator UNPR buzoian a initiat o petitie on-line pentru gratierea fostului fotbalist Gheorghe Popescu, actiuni similare, de strangere de semnaturi, fiind initiate si de un consilier local brasovean, dar si de presedintele de la Dunarea Calafat, primul club la care a jucat Popescu.
Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat definitiv, marti, la inchisoare cu executare pe toti cei opt oameni din fotbal judecati in dosarul transferurilor.