Credincioșii ortodocși sărbătoresc Floriile. Mii de oameni din toată țara au participat la pelerinaje
Credincioșii ortodocși sărbătoresc duminică Floriile. Sâmbătă, mii de oameni din toată țara au participat la pelerinaje, în ajunul marii sărbători dedicate Intrării Domnului în Ierusalim.
În Capitală, procesiunea a fost condusă de preoți din toate parohiile, care s-au rugat pentru pace în sufletele tuturor și în lume. S-au sfințit ramurile de salcie, care le-au fost apoi oferite credincioșilor.
Pelerinajul din Capitală a pornit de la Mănăstirea Radu Vodă, unde s-au sfințit ramurile de salcie care au fost apoi oferite credincioșilor.
Sunetul atât de frumos de toacă dă de veste că după doi ani de pauză se reia pelerinajul de Florii. Procesiunea a început chiar acum pe străzile Capitalei și anticipează una dintre cele mai frumoase și importante sărbători ale creștinisnilor ortodocși, Intrarea lui Iisus în Ierusalim. La pelerinaj participă un sobor impresionant de preoți, dar s-au alăturat și mii de credincioși. Poartă în mâini ramuri de salcie care simbolizează chiar ramurile de finic cu care a fost întâmpinat Iisus Hristos la intrarea în Ierusalim.
Pe marginea drumului spre Catedrala Patriarhală, zeci de oameni au întins ramuri de salcie, au căutat binecuvantare și s-au alăturat procesiunii.
„Mă uit pe chipurile oamenilor. Vedeți zâmbete, bucurie, simțiți bucuria de a fi din nou împreună și cred că sunt de 5 ori mai mulți decât înainte. A fost o sete, asta e o sete după Dumnezeu, o sete după faptul că biserica păstrează adevaratele valorile neamului românesc”, a transmis preotul Vasile Ioana.
Pe Dealul Patriarhiei, punctul final al procesiunii, patriarhul Daniel a sfințit icoana Intrării Mântuitorului în Ierusalim.
Sute de credincioși au fost prezenți și la pelerinajul din Brăila. Procesiunea s-a întins pe aproape un kilometru. Arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Casian, s-a rugat pentru pace și pentru victimele războiului din Ucraina.
„Liniștește pe cei războinici și dăruiește-le înțelepciune. Dăruiește ajutor celor suferinzi, ocrotire celor refugiați sau pribegi și mângâiere celor înstrăinați și întristați”, a spus IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.
La Iași, 50 de preoți au purtat flori și ramuri sfințite și le-au împărțit credincioșilor. Aici peste 2 mii de oameni au mers în procesiune pe străzile centrale ale orașului.
Și la Timisoara enoriașii au participat în numr mare la procesiune până la Catedrala Mitropolitană, cu ramuri de salcie în mâini.
Duminică sunt programate slujbe în Bisericile din toată țara!