Credincioșii şi-au dus copiii la „a doua Înviere". "Îi obişnuim de mici cu Biserica"
Lumina adusă cu avionul din Țara Sfântă a fost dăruită, în noaptea de sâmbătă spre duminică, de preafericitul Patriarh Daniel miilor de credincioşi care au venit să asculte slujba de Înviere pe Dealul Mitropoliei din Bucureşti.
Iar la prânz, soborul de preoţi a reluat ritualul numit „a doua Înviere", îndeosebi pentru copii şi vârstnici. A fost, ca şi anii trecuţi, o ceremonie plină de fast, care i-a lăsat cu gura căscată pe turiştii străini, care au vizitat tocmai duminică complexul patriarhial.
Ortodocşii au primit Învierea în afara bisericii, sub cerul liber. Au luat flacăra și au dat-o mai departe, iar fiecare lumină a lucit la fel de puternic cu cea de alături.
Credincios: „Înseamnă linişte, înseamnă bucurie. Bucuria de a fi cu cei dragi.”
Patriarhul Daniel le-a amintit credincioşilor de însemnătatea sărbătorii: prin Înviere, Mântuitorul Iisus a învins moartea şi a biruit păcatul. Iar omul, deşi trecător, e dator să trăiască nu doar pentru ei înşişi, ci şi pentru semeni.
Credincios: „Noi, fiind bătrâni, nu ne mai gândim la noi. Ne gândim la copii şi la nepoţi.”
Cei care au rămas la Catedrala Patriarhală până la finele slujbei de Înviere au primit de la preoţi Pastorala de anul acesta, o păscuță şi un ou roşu. După numai câteva ore, platoul Mitropoliei s-a animat din nou.
Din fericire, în Capitală nu avem de Paşti vremea de la Florii. Un motiv bun pentru o plimbare agale pe Dealul Mitropoliei, pentru a fi martori la a doua Înviere. Este o slujbă specială, care ilustrează unul dintre principiile creștine- nimeni nu trebuie lăsat în urmă. Aşadar, cei care n-au putut ajunge în miez de noapte ca să ia lumină au fost alteptați la prânz. Prin tradiţie, Patriarhul a citit Evanghelia în 12 limbi, ca semn al comuniunii popoarelor.
La Învierea mică s-au reunit familii întregi. A fost o zi de împăcare şi apropiere cu cei înstrăinaţi.
Credincios: „La a doua Înviere am fost în permanenţă prezenţi la prânz. Clar, vine din copilărie, din cum suntem educaţi. A fost o tradiţie şi am păstrat-o aşa în fiecare an.”
Preoţii au încercat să traducă povestea Mântuitorului pe înţelesul copiilor.
Credincios: „Încercam să o obişnuim de mică cu biserica, să ne rugăm împreună, să o învăţăm despre domnul Iisus.”
Începând de duminică, timp de 40 de zile, până la Înălţarea Domnului, preoţii spun că Porţile Cerului rămân deschise.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!