Cozonacii de export. Meșterii patiseri s-au apucat de treabă, iar rețetele sunt îmbogățite cu influențe din străinătate

×
Codul embed a fost copiat

Aproape 11 milioane de cozonaci sunt pregătiți pentru românii care vor celebra Paștele catolic sau pe cel ortodox. Rumeniți în cuptoare tradiționale, încălzite cu lemn, cozonacii noștri au acum și influențe din Italia sau Spania.

Unele patiserii sunt conduse de românce care au lucrat mulți ani în străinătate și au adus în țară ingrediente noi pentru arome speciale.

Pufos și aromat, cozonacul este desertul vedetă pe masa de Paște și, pentru mulți, înseamnă gustul copilăriei.

În patiserii sunt liste lungi de așteptare atât pentru Paștele catolic cât și pentru cel ortodox.

Sunt preferate reţetele reinterpretate cu felurite umpluturi. Daniela Ruse a lucrat 20 de ani patiser la Roma, iar acum coace cozonaci la Constanța, dar cu influențe mediteraneene.

Citește și
semipreparate sărbători
Cererea pentru semipreparate, tot mai mare de sărbători. Ce alimente pot alege cei care nu au timp să gătească
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Daniela Ruse, chef patiser: Avem o listă foarte mare de așteptare, aproximativ 400 de cozonaci sunt până acuma. Secretul e maiaua naturală, avem arome naturale, coajă de portocală, coajă de lămâie, untul, care este un unt franțuzesc foarte bun."

Gustosul cozonac se prepară în aproape patru ore. Cel mai cerut este cel cu nuci coapte sau cu alune.

Această rețetă este una premium.

Roxana Niță, patiser: Cozonacii aceștia sunt umpluți cu nucă coaptă cu bezea, după ce îi coacem îi lăsăm un pic să se răcească, apoi îi trecem prin sirop aromatizat cu portocală deshidratată și cu vinars."

Cozonacii, o afacere pentru tot anul

În satul Alămor din județul Sibiu, o familie reușește să se întrețină, aproape tot anul, din arta preparării cozonacilor. Maria Ranf frământă de la răsărit aluatul, iar soțul are grijă să țină încins cuptorul cu lemne.

Maria Ranf: „Cum zicea soacră-ta Mărie, frământă până pică apa din grindă. Deja la mine pică! Îi dăm să meargă, că de nu..."

Soțul Mariei: „Eu, treaba mea e pe la cuptor.

Reporter: Cine trage directivele aici în afacerea asta?

Maria Ranf: Amândoi, eu zic către el, el zice către mine!"

Cozonacul vedetă este unul înmiresmat, în care se întâlnesc arome de citrice cu rom și macul dulce. Datorită acestui ingredient este numit cozonac cu purici.

Potrivit cifrelor patronatelor din panificație, 11 milioane de cozonaci vor pleca din cuptoare pentru creștinii catolici și cei ortodocși în perioada de Paște, cu aproape 20% mai mult decât anul trecut, și în creștere față de alți ani. Două milioane vor lua calea străinătății.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Românii blocați în Zanzibar, în pandemie, au ajuns să aibă afaceri de succes. Corina i-a cucerit cu prăjituri și cozonaci
Românii blocați în Zanzibar, în pandemie, au ajuns să aibă afaceri de succes. Corina i-a cucerit cu prăjituri și cozonaci

Cunoscut pentru hotelurile de lux și insulele cu peisaje unice în lume, Arhipelagul Zanzibar a devenit în ultimii ani un loc primitor și pentru cei care vor să se stabilească definitiv acolo.

Cererea pentru semipreparate, tot mai mare de sărbători. Ce alimente pot alege cei care nu au timp să gătească
Cererea pentru semipreparate, tot mai mare de sărbători. Ce alimente pot alege cei care nu au timp să gătească

Se spune că așa cum va arăta masa de Crăciun, la fel vor fi și mesele de peste an. Însă cei care vor sarmale, fripturi, rulade ori cozonaci de sărbători au de alergat după ingrediente și, apoi, de stat ore bune în bucătărie.

Cadouri de Crăciun pentru militarii americani de la baza Kogălniceanu: cozonaci, pastramă sau șuncă afumată
Cadouri de Crăciun pentru militarii americani de la baza Kogălniceanu: cozonaci, pastramă sau șuncă afumată

Militarii diviziei americane 101 aeropurtate - aflați la Baza Mihail Kogălniceanu - au primit cadouri de Crăciun de la camarazii români. În pachete au găsit inclusiv produse tradiționale de la noi: cozonaci, pastramă sau șuncă afumată.

Producție record de cozonaci pentru România. Cofetarii nu fac față comenzilor de sărbători
Producție record de cozonaci pentru România. Cofetarii nu fac față comenzilor de sărbători

De Crăciun, peste șapte milioane de cozonaci vor ajunge pe mesele românilor din țară, și din străinătate. Este anul cu o producție record, spun cei din industria de panificație, care numără ce produc fabricile și cofetăriile.  

A murit Alberto Balocco.
A murit Alberto Balocco. "Regele Panettone" a fost lovit de fulger în timp ce se plimba cu bicicleta

Alberto Balocco, proprietarul și directorul general al companiei care îi poartă numele, cunoscută pentru producția de cozonaci panettone, a murit vineri, 26 august, la vârsta de 53 de ani.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.