Cozonacii de export. Meșterii patiseri s-au apucat de treabă, iar rețetele sunt îmbogățite cu influențe din străinătate
Aproape 11 milioane de cozonaci sunt pregătiți pentru românii care vor celebra Paștele catolic sau pe cel ortodox. Rumeniți în cuptoare tradiționale, încălzite cu lemn, cozonacii noștri au acum și influențe din Italia sau Spania.
Unele patiserii sunt conduse de românce care au lucrat mulți ani în străinătate și au adus în țară ingrediente noi pentru arome speciale.
Pufos și aromat, cozonacul este desertul vedetă pe masa de Paște și, pentru mulți, înseamnă gustul copilăriei.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În patiserii sunt liste lungi de așteptare atât pentru Paștele catolic cât și pentru cel ortodox.
Sunt preferate reţetele reinterpretate cu felurite umpluturi. Daniela Ruse a lucrat 20 de ani patiser la Roma, iar acum coace cozonaci la Constanța, dar cu influențe mediteraneene.
Daniela Ruse, chef patiser: „Avem o listă foarte mare de așteptare, aproximativ 400 de cozonaci sunt până acuma. Secretul e maiaua naturală, avem arome naturale, coajă de portocală, coajă de lămâie, untul, care este un unt franțuzesc foarte bun."
Gustosul cozonac se prepară în aproape patru ore. Cel mai cerut este cel cu nuci coapte sau cu alune.
Această rețetă este una premium.
Roxana Niță, patiser: „Cozonacii aceștia sunt umpluți cu nucă coaptă cu bezea, după ce îi coacem îi lăsăm un pic să se răcească, apoi îi trecem prin sirop aromatizat cu portocală deshidratată și cu vinars."
Cozonacii, o afacere pentru tot anul
În satul Alămor din județul Sibiu, o familie reușește să se întrețină, aproape tot anul, din arta preparării cozonacilor. Maria Ranf frământă de la răsărit aluatul, iar soțul are grijă să țină încins cuptorul cu lemne.
Maria Ranf: „Cum zicea soacră-ta Mărie, frământă până pică apa din grindă. Deja la mine pică! Îi dăm să meargă, că de nu..."
Soțul Mariei: „Eu, treaba mea e pe la cuptor.”
Reporter: Cine trage directivele aici în afacerea asta?
Maria Ranf: „Amândoi, eu zic către el, el zice către mine!"
Cozonacul vedetă este unul înmiresmat, în care se întâlnesc arome de citrice cu rom și macul dulce. Datorită acestui ingredient este numit cozonac cu purici.
Potrivit cifrelor patronatelor din panificație, 11 milioane de cozonaci vor pleca din cuptoare pentru creștinii catolici și cei ortodocși în perioada de Paște, cu aproape 20% mai mult decât anul trecut, și în creștere față de alți ani. Două milioane vor lua calea străinătății.
Sursa: Pro TV
Etichete: patiserie, vânzări cozonaci, retete cozonaci,
Dată publicare:
05-04-2023 20:22