Măsuri excepționale în spitale, din cauza pandemiei de coronavirus. Cine va avea prioritate
Măsuri excepționale sunt luate acum și în spitalele obișnuite, nu doar în cele de boli infecțioase sau de urgență.
Au fost amenajate locuri speciale, unde sunt triați cei care vor să intre. În felul acesta, se evită îmbolnăvirea pacienților internați cu alte afecțiuni, dar și a cadrelor medicale. Exporturile de medicamente sau de dispozitive, folosite în prevenirea sau tratarea Covid-19, vor fi interzise șase luni. Oficialii iau în calcul inclusiv să închirieze hoteluri sau să recomande carantina la domiciliu, nu la spital, dacă numărul suspecților va crește vertiginos.
Spitalul Clinic Colentina din București este una dintre instituțiile, sanitare unde s-au luat deja măsuri de protecție sporită. Așa că toți cei care s-au prezentat acolo, rudele celor internați sau oameni care aveau programare la policlinică, au trecut mai întâi pe la triaj.
Filtrul a prelungit însă, timpii de așteptare și s-au format cozi. Unii au fost nemulțumiți, însă măsura este menită să prevină pe, cât posibil, răspândirea îmbolnăvirilor cu Covid-19.
La triaj ești întrebat dacă ai fost într-o zonă de risc sau dacă ai avut contact direct cu cineva care a venit de acolo, dacă te simți rău și se completează un formular exact ca la aeroport.
Director medical: „Am luat această măsură ca să prevenim. Până acum nu avem niciun caz suspect.”
Astfel de situații s-ar putea repeta mai ales dacă numărul de infecții se modifică.
Oficial suntem în scenariul doi de lucru, ceea ce înseamnă până în 100 de cazuri de persoane diagnosticate.
De la 100 în sus, trecem la scenariul trei, caz în care, de exemplu, autoritățile iau în considerare să recomande carantină la domiciliu, nu doar în spital. În plus, s-ar putea amenaja spații speciale, inclusiv în hoteluri.
Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „E posibil să fie carantină și la domiciliu, cu pază strictă, monitorizare. Sunt clădiri de carantină acum. Guvernul a aprobat inclusiv închirieri de hoteluri pentru carantină. Avem astfel de pensiuni și hoteluri care pot fi folosite.”
Personalul din spitale va fi suplimentat, adică vor fi chemați medici de acasă, din turele libere, iar medicii specialiști care tocmai au terminat rezidențiatul vor fi angajați imediat la direcțiile de sănătate publică, care au nevoie de personal suplimentar.
Nelu Tătaru: „În scenariul trei vom avea extinderi ale paturilor din secțiile de boli infecțioase doar pentru Covid. Ceilalți vor fi preluați. Paturile de ATI vor reține acel 10 la sută, pentru a asigura cazurile grave.”
Până atunci, oficialii ne transmit să nu mai mergem la Camera de Gardă dacă nu avem cu adevărat o urgență, dar recomandarea îi vizează și pe cei care cred că ar putea fi infectați cu noul coronavirus.
Raed Arafat, secretar de stat în MAI: „Oamenii să minimalizeze vizitele doar pentru urgență, doar dacă e grav la 112, dacă nu la medicul de familie. Să nu aglomerăm camerele de gardă cu cazuri nejustifiate. S-au sistat intervențiile care nu sunt urgente. Va veni momentul când se vor sista și internările. Fiecare spital se organizează pentru scenariul trei și patru.”
O altă măsură importantă vizează exportul de dispozitive și medicamente folosite în prevenția și tratarea afecțiunilor asociate infecției cu noul coronavirus. Vreme de șase luni, autoritățile au anunțat suspendarea acestor exporturi.
Nelu Tătaru: „Firmele și distribuitorii aveau un procent pe care îl exportau. Acum nu se mai face. Totul rămâne în țară.”
Adică antivirale, antiinflamatorii, antibiotice, antitermice, cele folosite în anestezii, dar și sedative, iar pe listă vor fi trecute și alte medicamente
În plus, Primăria Capitalei a anunțat că va achiziționa în regim de urgență aparate de testare pentru depistarea coronavirusului.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!