Coșmarul românului închis într-un penitenciar din China pentru 80 $ continuă. Gest extrem al familiei

Ultima actualizare: 16-06-2020 17:13
Marius Balo

Coșmarul profesorului român Marius Balo, închis din 2016 într-un penitenciar din China, pentru o presupusă fraudă contractuală în valoare de 80 de dolari, continuă.

Deși Ministerul Justiției din România a anunțat, în ianuarie 2020, că autorităţile chineze au aprobat ca profesorul român Marius Balo să fie transferat în România, bărbatul nu a ajuns încă în țară.

Condamnat la 8 ani de temniță grea pentru 80 de dolari

 

Marius Balo, profesor la Renmin University Beijing şi expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang (New Oriental) Beijing, s-a stabilit în China în anul 2010, iar pe 28 martie 2014 a fost arestat, susţin avocaţii săi, pentru o presupusă fraudă contractuală, fiind acuzat că a primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, fără să ştie că suma provenea din comiterea de infracţiuni.

El a fost condamnat pe 24 martie 2016 la opt ani de închisoare, afirmă avocaţii, pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată şi, ulterior, încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Shanghai.

Marius Balo, dar și rudele acestuia au povestit coșmarul pe care l-a trăit acesta în închisoarea de maximă siguranță din China.

"De două ori pe lună eram scos din cuşcă şi dus într-o alta, legat fedeleş de mâini şi picioare, într-un scaun de metal ce semăna izbitor cu un scaun electric", a scris Marius Balo, într-un memoriu pe care l-a trimis autorităţilor din România.

La rândul său, unchiul lui Marius a povestit: "Sunt 35 într-o cameră, iarna a fost ceva de groază. În dormitor erau -15 grade, dimineaţa zicea că stăteau doi în spate, cu un cearceaf şi se încălzeau."

Unchiul lui Marius Balo intră în greva foamei


Acum, un unchi al profesorului, clujeanul Ioan Felecan, a anunțat că intenționează să intre în greva foamei, începând cu 1 iulie, dacă autorităţile române nu fac demersurile necesare pentru ca nepotul său să fie transferat în România.

"Singura rudă în viaţă a cetăţeanului român Marius Balo va intra în greva foamei de la data de 1 iulie 2020, dacă autorităţile statului nu iau de urgenţă măsurile necesare în vederea transferării acasă a nepotului său, pentru a executa restul de pedeapsă într-un penitenciar din România. Din luna octombrie 2019 de când Curtea de Apel Cluj - Secţia penală şi de minori a recunoscut hotărârea de condamnare pronunţată de instanţa chineză şi a dispus transferul lui Marius Balo într-un penitenciar din România, autorităţile române nu au făcut nimic în vederea transferării acestuia", se arată într-un comunicat trimis, marţi, de avocatul lui Marius Balo, Eugen Iordăchescu.

Potrivit sursei citate, dacă nu este transferat în România, el riscă să rămână în închisoare mult mai mult decât pedeapsa iniţială de 8 ani.

"Nu este acceptabil ca România să-şi trateze proprii cetăţeni cu atâta indiferenţă şi nepăsare! Autorităţile române trebuie să-şi apere cetăţenii, atâta timp cât sunt cetăţeni ai acestui stat. Este de neconceput ca statul să nu se implice în mod activ în această chestiune, adoptând o poziţie pasivă şi aşteptând ca într-un final Balo Marius să-şi execute întreaga pedeapsă în Republica Populară Chineză. Nu e admisibilă o astfel de manifestare! Motiv pentru care Ioan Felecan, unchiul lui Marius Balo, a decis să intre în greva foamei de la 1 iulie", spune avocatul Eugen Iordăchescu.

Ministerul Justiţiei anunţa, pe 27 mai, că autorităţile chineze au amânat din cauza pandemiei transferul în ţară a lui Marius Balo.

MJ susţinea că transferul nu a mai avut loc, partea chineză invocând motive legate de măsurile de combatere a pandemiei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO