Coșmarul românului închis într-un penitenciar din China comunistă pentru 80 de dolari


Ultimul update: Joi 11 Iulie 2019 19:36
Data publicarii: Joi 11 Iulie 2019 19:33
Categorie: Stiri actuale

Un român, închis într-un penitenciar din China comunistă pentru că ar fi primit 80 de dolari de la un localnic implicat în afaceri necurate, trăieşte de peste 5 ani un adevărat coşmar.

Eşti ţinut în condiţii inumane, şi, spun avocaţii bărbatului, autorităţile de la noi au fost impasibile la chinurile lui. Abia joi, Ministerul Justiţiei a anunţat că va încerca să îl aducă în ţară.

Marius Balo a plecat în China în 2010, când avea 29 de ani şi, iniţial, s-a angajat ca expert în cadrul unui Grup de Tehnologie şi Educaţie din Beijing.
 

Povestea românului  închis într-un penitenciar din China comunistă
 

Ulterior a lucrat la Universitatea Renmin, una dintre cele mai prestigioase din Asia.

Acum cinci ani, bărbatul a fost reţinut de autorităţile chineze pentru fraudă. Primise 80 de dolari de la un localnic implicat în afaceri necurate, iar anchetatorii l-au considerat părtaş la infracţiuni.

În 2016 un judecător chinez l-a condamnat la 8 ani de închisoare grea.

Mihai Felecan, unchiul lui Marius: "Sunt 35 într-o cameră, iarna a fost ceva de groază. În dormitor erau -15 grade, dimineaţa zicea că stăteau doi în spate, cu un cearceaf şi se încălzeau."

Marius Balo este închis de 3 ani în penitenciarul din Shanghai. Înainte, bărbatul a îndurat chinuri cumplite în centrele de arest din China. Într-un memoriu pe care l-a trimis autorităţilor din România, şi-a povestit coşmarul:

"De două ori pe lună eram scos din cuşcă şi dus într-o alta, legat fedeleş de mâini şi picioare, într-un scaun de metal ce semăna izbitor cu un scaun electric".

Strigătele de ajutor ale românului au fost ignorate până acum de autorităţile române, susţin rudele bărbatului şi avocaţii lui de acasă.

Avocaţii romanului cer ca bărbatul să fie adus în România, ca să îşi ispăşească aici pedeapsa. Familia lui a plătit şi o amendă de o sută de mii de youani, echivalentul a 13.000 de euro. Totul ar depinde acum de autorităţile de la noi.

Ministerul Justiției a anunţat că a luat act de situaţia romanului Marius Balo, închis în Republica Populară Chinez şi că, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe, va declanşa procedurile de aducere în ţară.

MAE, precizări despre cazul profesorului român închis de 5 ani în China
Inca doua reactoare nucleare in Romania. Investitia gigant pe care o fac chinezii la noi in tara
VIDEO PROTVPLUS.RO