Coșmarul prin care a trecut Iulian Gherguț în Burkina Faso. Cum l-au umilit răpitorii
Când nimeni nu mai credea, românul Iulian Gherguț, răpit de 8 ani de o grupare teroristă africană, a fost salvat.
Gherguț a ajuns deja acasă, în România. Este anunțul oficialilor de la București, care nu dau însă detalii despre această operațiune.
Românul lucra ca agent de securitate la o firmă minieră, când a fost răpit în 2015. Familia nu a renunțat însă să spere că va fi recuperat și a cerut cu insistență ajutor. Miercuri, coșmarul a luat sfârșit.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Mesaj din august 2015: "Numele meu este Iulian Gherguț. Provin din România. Suntem în ziua de 18 august".
Acesta era primul mesaj video transmis de răpitori la mai bine de patru luni de când îl țineau captiv pe Iulian Gherguț. Românul a fost filmat în genunchi, cu mâinile legate la spate, vizibil afectat de ce i se întâmpla.
Iulian Gherghuţ era ofiter de securitate și se ocupa de paza unei mine de mangan din Burkina Faso, lângă granița cu Mali. Lucra pentru Pan African Minerals, firmă controlată pe atunci de Timish Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş.
La începutul lunii aprilie 2015, patrula lui Gherguț formată din trei persoane a fost atacată de cinci indivizi. Doi dintre paznici au fost împușcați, iar românul a fost luat ostatic și de atunci nu s-a mai știut nimic de el.
Până la mesajul video transmis la patru luni după răpire în care Gherguț cere ajutorul: "Cer directorului companiei Pan African, domnul Souleyman, guvernului din Burkina Faso și din România să mă elibereze cât mai repede și să asiste la negocieri".
După un an și jumătate de la acest prim mesaj video, timp în care au amenințat guvernul român și printr-un mesaj audio în care își declarau apartenența la ISIS, teroriștii au revenit cu imagini noi cu Gherguț: "Starea mea de sănătate este bună. Îi cer familiei mele, în special tatălui meu, George, și mamei mele, Cecilia, soției mele, Mihaela, fraților și surorilor să găsească o soluție împreună cu Guvernul ca să fiu eliberat".
Ministerul Afacerilor Externe a creat încă din prima clipă o celulă de criză interinstituțională care a gestionat acest caz.
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: ”Nu se poate pune problema unei plăți pentru viața unui om, dar, pe de altă parte, nu poate fi întrerupt dialogul sau intenția de a gestiona o astfel de situație, care, în absența dialogului, devine foarte complicată. Aici ține de abilitățile celui care negociază și de factorii de presiune pe grupările de presiune care fac asemenea acte pentru a-i determina să aleagă o a treia cale dincolo de negocierea vieții unui om contra unor sume de bani. Este cât se poate de evident că aici sunt mai mulți factori care pot să ajute la un astfel de demers, dar e unul îndelungat în timp și cu o marjă de risc destul de serioasă”.
Și iată că acum, după opt ani, oficialii români au anunțat că misiunea s-a încheiat cu succes.
”Ministerul Afacerilor Externe precizează că aducerea în țară a cetățeanului român Iulian Gherguț este rezultatul muncii depuse de către toate instituțiile din cadrul Celulei de criză interinstituțională, care au efectuat demersuri permanente pentru eliberarea lui, pe toate palierele și canalele politico - diplomatice.
Ministerul Afacerilor Externe folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri, în numele autorităților române, tuturor partenerilor externi, în mod special autorităților marocane, pentru sprijinul important acordat în vederea soluționării acestui caz extrem de complicat”, a transmis MAE.
Președintele Iohannis a reacționat imediat, pe Twitter, unde a postat un mesaj prin care salută eliberarea lui Gherguț și felicită toate instituțiile implicate.
Ministerul Afacerilor Externe nu a furnizat informații despre starea în care se află acum Iulian Gherguț după opt ani de captivitate. Oficialii români au precizat doar că el se află acum în siguranță, pe teritoriul României. Conform procedurilor în astfel de cazuri, va fi supus mai multor expertize și evaluări.