Cosmarul femeilor obligate sa se intoarca in calvarul de acasa. Modelul european care ar putea rezolva violenta in familie
Cazurile multe si grave de violenta in familie sunt dovada clara ca societatea romaneasca are inca multe probleme. Autoritatile nu au mereu solutii clare pentru victime care dupa ce stau intr-un centru special se intorc la calvarul de acasa.
Drept urmare, ca sa ii potoleasca macar pe agresori au fost infiintate institutii in care acestia sunt invatati sa isi tempereze furia si sa isi schimbe comportamentul. Modelul este imprumutat din alte tari ale Uniunii Europene.
In prezent, in Romania functioneaza sase astfel de centre, in Bucuresti, Alba, Galati, Mures, Vrancea si Arad. In aceste locuri se urmareste reintegrarea celor care isi supun victimele unor abuzuri.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Potrivit psihologilor, respectivii incep cu violente verbale si jigniri in fata copiilor si a prietenilor, urmate mai devreme sau mai tarziu de violente fizice.
De regula sunt barbati, care au intre 27 si 50 de ani, obligati de un ordin judecatoresc sa nu se mai apropie de persoana pe care au chinuit-o si in plus sa urmeze astfel de cursuri. Daca refuza pot fi evacati din locuinta comuna printr-o decizie a instantei, chiar daca apartamentul le apartine.
"Agresorul sa fie dus pe o perioada determinata de cateva saptamani sau luni si acolo sa primeasca consiliere psihologica pentru a-si imbunatati comportamentul", spune Tiberiu Bantaş, purtator de cuvant DGASPC Iasi.
Insa, pana cand aceste centre vor exista in fiecare oras celelalte, pentru victime, sunt pline. Dupa 15 ani de casnicie, aceasta femeie din Iasi, mama a sapte copii, a indurat sute de batai.
"A fost bataie mare din prima luna, nu numai o palma, dar tot l-am iertat. Dupa aia au fost copiii, 1,2,3 si tot l-am iertat de fiecare data", spune o victima.
Femeia a mers de zeci de ori la politie dar aceasta fost doar o solutie de moment. "Politia am chemat-o de multe ori, a venit, l-a luat si mi-a spus vedeti unde dormiti in noaptea asta ca daca se intoarce nu avem ce sa-i facem decat sa-l amendam. Si acum ma ameninta, ca ma omoara, unde ma prinde ma omoara" , spune victima.
In urma cu un an si jumatate, si Ana exasperata de violente, n-a mai putut. Si-a luat patru dintre copii-trei fetite si un baietel-si a plecat de acasa.
"Nu se mai putea sta cu el, are probleme cu bautura, tigarile, cu jocurile, cu copiii era foarte agresiv, ii abuza verbal, emotional, din cauza atitudinii copiii mei au ramas cu traume, vorbesc cu psihologul de la scoala sa-i ajute sa treaca peste ce s-a intamplat", spune o victima.
Acum biata de ea isi creste copiii mai mult din mila vecinilor. Cei 500 de lei pe care ii castiga lunar, ca femeie de serviciu, abia ii ajung. Din pacate, sistemul legislativ de la noi nu este pregatit sa le ajute pe cele aflate intr-o astfel de situatie.
Dupa ce sunt gazduite cateva luni intr-un centru special, aceste mame se intorc, de multe ori obligate de imprejurari, la cei care le sunt calai.