Coridoare ecologice pentru vietuitoare. Problemele aparute in cazul proiectului autostrazii Targu Mures - Iasi
Dupa problema liliecilor si cea a coridoarelor pentru ursi, care tin in loc lucrarile la autostrada Lugoj - Deva, scenariul se repeta si in cazul autostrazii Targu Mures - Iasi.
Ecologistii sustin ca nu au fost luate in calcul zonele intens populate de specii protejate prin lege, precum ursul brun, rasul si lupul.
Pentru ca vietuitoarele sa supravietuiasca, mai multe asociatii au cerut bani de la Uniunea Europeana si au demarat un proiect pentru construirea unor coridoare ecologice sau poduri verzi.
Proiectul autostrazii Targu Mures - Iasi este blocat de ani de zile in faza studiilor de fezablitate. Pe langa probleme legate de finantare, acum au aparut si altele. Drumul, cu o lungime de 310 kilometri, ar urma sa blocheze rutele animalelor salbatice.
Domokos Csaba, ursolog: "Ursul brun, lupul, rasul. In cazul ursilor va trece prin niste zone foarte importante al ursilor, zona de barloguri, va impiedica animalele sa ajunga in locuri de hranire."
Sos Tibor, proiect manager: "Problema este ca planificarea acestor autostrazi nu a tinut cont de nevoile acestor specii."
Solutia ar fi, spun specialistii, coridoarele ecologice, ca in Olanda, Germania, Croatia sau Canada.
Kelemen Marton, biolog: "Infrastructura verde care sa asigure permeabilitatea autostrazii, crearea unor poduri verzi sau tuneluri care leaga diferite segmente de habitate."
In parteneriat cu mai multe asociatii de protectie a mediului din strainatate, dar si cu sustinerea Ministerului Transporturilor si al Mediului, ecologistii au demarat un proiect pentru realizarea infrastructurii verzi.
Sos Tibor, proiect manager: "Suntem la inceput de planificare a identificarii, de cartografiere a acestor zone cu un interes ridicat pentru conservarea speciilor."
Valoarea totala a proiectului se ridica la aproape doua milioane si jumatate de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: ursi, autostrada, investitii, infrastructura,
Dată publicare:
19-05-2017 08:38