Copilul român din Danemarca a fost pus în plasament pentru un an. Părinții nu au voie să-l vadă șase luni
Apar informații noi în cazul copilul român preluat de autoritățile din Danemarca, după ce părinții săi au fost acuzați că l-ar fi agresat.
Băiatul a fost externat și este îngrijit de o familie maternală, desemnată de statul danez. Ai lui sunt în continuare reținuți, iar procesul lor va începe săptămâna viitoare.
Diagnosticat cu hemoragie craniană, Mathias a fost externat după mai bine de două săptămâni. Medicii au suspectat inițial că suferă de „sindromul bebeluşului scuturat".
Alexandru Grădinar, ambasadorul României la Copenhaga: „Bebelușul a fost externat și, conform procedurii daneze, a fost preluat de o familie de plasament și faptul că este externat și se află la familie înseamnă că starea lui i-a permis să fie externat.”
Sorana și Ionuț, părinții lui Mathis, sunt de patru săptămâni în centre de detenție
În aceste condiții, autoritățile române au cerut pentru a doua oară aducerea băietelului în țară și i-au trimis o nouă scrisoare primarului localității în care s-a născut cel mic.
Măsura de plasament a fost, deja, instituită pentru un an de zile, iar băiatul se află la o familie maternală pe care părinții nu o pot cunoaște sau vizita
Tinerii români nu-l vor putea vedea pe băiat, indiferent de situația acestora, în următoarele șase luni. Autoritățile daneze ne-au transmis că băiatul a fost externat, dar starea sa de sănătate nu permite în acest moment o deplasare până în România, a transmis Gabriela Firea, ministrul Familiei și Tineretului.
Legile daneze permit transferul unor copii aflați în astfel de situații delicate doar în anumite condiții, însă în cazul de față transferul este imposibil, susțin specialiștii în drept. Instanța din Danemarca nu poate ceda cazul unei instanțe din România, pentru că statul danez nu a adoptat Regulamentul Bruxelles, partea a doua, care ar permite autorităților din țara noastră să judece măsura de plasament a copilului. Adică, să decidă cine poate avea grijă de Mathias, în cazul în care părinții rămân în continuare reținuți.
Lăcrămioara Crainic, avocat în Danemarca: „Părinții se află în cercetare penală, nu avem un verdict clar, este posibil ca peste 2 săptămâni, la data de 1 aprilie, să vorbim de revocare a mandatului de arestare preventivă, părinții să fie puși în libertate și să revină în drepturile părintești.”
În tot acest timp, părinții au primit vizite din partea rudelor din România, iar săptamâna viitoare va avea loc prima înfățișare în proces.