Medic: Cel mai mare risc al copilului care a cazut in put este o infectie masiva pulmonara, care ar putea cauza decesul
Cel mai mare risc al copilului care a cazut intr-un put in judetul Teleorman este o infectie masiva pulmonara, care ar putea cauza decesul.
UPDATE 20:20 "Copilul primeste tratament cu antibiotic, este intubat si aspirat mecanic", a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al “Spitalului Grigore Alexandrescu” din Capitala, medicul Raluca Alexandru.
“Copilul este stabil, dar starea sa se mentine grava in continuare, cu aceasta bronhopneumonie de aspiratie, care va pune probleme probabil grave in continuare. Este pe antibiotico-terapie, este intubat si aspirat mecanic. Trebuie sa asteptam evolutia lui. Cea mai grea problema este suferinta pulmonara. Cel mai mare risc ar fi o infectie masiva pulmonara, care poate duce la deces”, a spus Raluca Alexandru.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Medicul a precizat ca si stopul cardio-respirator pe care l-a suferit copilul in timpul transportului din Teleorman in Capitala ar putea lasa urme.
UPDATE 18:15 Pompierii care au salvat, dupa o interventie de aproximativ zece ore, copilul de doi ani din judetul Teleorman care a cazut intr-un put adanc de 16 metri, l-au vizitat la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti si i-au adus un urs mare de plus. Locotenent-colonel Cristian Radu de la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a declarat ca, daca ar fi intervenit pe calea clasica in astfel de situatii, prin sapare pana la adancimea la care se afla copilul, misiunea s-ar fi prelungit, adaugand ca interventia a avut si o "presiune continua" din cauza varstei baietelului, comunicarea cu el nefiind posibila.
"Orice interventie pe care o executam si orice misiune pe care o efectuam presupune un grad de risc. Interventia asta a presupus si o presiune continua asupra noastra pe care am resimtit-o emotional, fiind vorba de un copil mic, de un an si opt luni, cu care nu am putut stabili un contact direct. Ne-a luat un timp sa stabilim pozitia copilului, astfel incat scoaterea lui sa fie facuta cu cat mai putine daune asupra sa", a declarat Cristian Radu.
Salvatorii copilului i-au adus acestuia un urs mare de plus, cu care Danut, despre care spun ca este "un luptator" pe care il apreciaza, sa se poata juca.
Locotenentul a mai spus ca, daca interventia se facea pe calea obisnuita in astfel de situatii, prin sapare pana la adancimea la care se afla copilul, misiunea s-ar fi prelungit, intrucat bratul excavatorului era la lungimea maxima si ar fi trebuit aduse utilaje suplimentare.
"Adancimea la care se afla copilul ne determina sa avem o viziune de ore sau chiar zile din punct de vedere al desfasurarii misiunii. Din fericire, am gasit solutia posibila. In situatia in care aceasta metoda pe care am folosit-o, utilizand aceste dispozitive de ancorare a micutului si de ancorare a lui, daca mergeam pe solutia clasica in astfel de cazuri, respectiv sapat pana la adancimea la care se afla, in conditiile in care bratul excavatorului era la limita maxima deja, asta presupunea aducerea unor utilaje suplimentare, iar misiunea s-ar fi prelungit", a povestit pompierul, explicand ca saparea pana la adancimea de noua metri a durat aproape sase ore.
Ionel Raducu, plutonier adjutant de la Detasamentul Special de Salvatori, cel care l-a prins pe baietelul cazut in put, a spus ca este prima oara cand viziteaza o persoana pe care o salveaza si se declara emotionat, dar fericit ca a mai salvat o viata. "In momentul preluarii copilului eram plin de emotii si fericit ca am mai salvat o viata.
E prima oara cand vin sa vad pe cineva pe care l-am salvat. Am mai avut o interventie, acum sapte ani, dar cu acel copil se putea comunica. Cu acesta nu am putut comunica din cauza varstei, dar l-am avut tot timpul sub supraveghere video si audio", a declarat el, recomandandu-le parintilor sa-si supravegheze mai atent copiii.
UPDATE 16:00 Mama copilului care marti a cazut intr-un put, in localitatea teleormaneana Balta Sarata, a fost externata, miercuri, din spitalul din Rosiorii de Vede si a fost audiata la Politie, in dosarul in rem deschis in urma incidentului, pentru vatamare corporala din culpa. Si bunicii din partea tatalui au fost chemati la audieri, tot miercuri, tatal fiind cu baietelul la spital, in Bucuresti.
Surse din randul anchetatorilor au declarat pentru News.ro ca mama copilului, dar si bunicii din partea tatalui au fost citati pentru a fi audiati, miercuri, la sediul Politiei Judetene Teleorman. Mama baietelului, care marti la pranz a fost internata la Spitalul ”Caritas” din Rosiorii de Vede, fiind gravida in luna a opta, a fost externata in cursul zilei de miercuri si s-a prezentat la Politie, unde a raspuns intrebarilor anchetatorilor.
Atat audierea mamei, cat si cea a bunicii s-au incheiat, iar la ora transmiterii acestei stiri este audiat bunicul din partea tatalui.
Tatal baietelului este la Bucuresti, el plecand impreuna cu fiul sau inca de marti seara, dupa ce operatiunea de salvare s-a incheiat. Politia Judeteana Teleorman a deschis un dosar penal in rem pentru vatamare corporala din culpa dupa ce baiatul a cazut la 16 metri sub pamant intr-un put, el fiind salvat dupa o operatiune care a durat mai mult de zece ore, timp in care a stat cu jumatate din corp in apa.
UPDATE 14:15 Cel mai mare risc al copilului care a cazut intr-un put in judetul Teleorman este o infectie masiva pulmonara, care ar putea cauza decesul. Copilul primeste tratament cu antibiotic, este intubat si aspirat mecanic, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al “Spitalului Grigore Alexandrescu” din Capitala, medicul Raluca Alexandru.
“Copilul este stabil, dar starea sa se mentine grava in continuare, cu aceasta bronhopneumonie de aspiratie, care va pune probleme probabil grave in continuare. Este pe antibiotico-terapie, este intubat si aspirat mecanic. Trebuie sa asteptam evolutia lui. Cea mai grea problema este suferinta pulmonara. Cel mai mare risc ar fi o infectie masiva pulmonara, care poate duce la deces”, a spus Raluca Alexandru.
Medicul a precizat ca si stopul cardio-respirator pe care l-a suferit copilul in timpul transportului din Teleorman in Capitala ar putea lasa urme.
“Trebuie facuta o evaluare neurologica, dar acum este intubat si ventilat mecanic, deci inca nu poate fi facuta o astfel de evaluare. Totusi, copilul si-a revenit rapid din stop, pentru ca era impreuna cu medicii SMURD, care au intervenit imediat. Singur, in astfel de cazuri, este important cat timpul a stat creierul fara oxigen, dar nu cred ca mult”, a mai spus Raluca Alexandru.
Copilul a stat 11 ore in apa
Micutul, care a stat ceasuri in sir cu jumatate din corp in apa rece, a fost dus cu un elicopter la spital si se afla in stare grava, spun doctorii. In timpul operatiunii de salvare, baietelul a fost monitorizat cu o camera video, iar specialistii au lucrat concomitent pe doua planuri.
Rudele si localnicii s-au rugat neincetat ca totul sa se incheie cu bine si, la final, le-au multumit celor care s-au straduit sa-l salveze pe copil.
In ropote de aplauze, asa s-a incheiat marti seara interventia zecilor de salvatori chemati in localitatea Balta Sarata din judetul Teleorman, dupa ce baiatul in varsta de un an si noua luni a cazut in put.
Dupa mai bine de 10 ore, salvatorii au reusit sa-l scoata pe copil din put. Au imporovizat pe loc doua agatatoare cu care l-au ridicat la suprafata. In paralel, pompierii au sapat o groapa langa put, in incercarea de a ajunge la 16 metri adancime, unde se afla baiatul. Odata scos din tunelul ingust, cel mic a ajuns in grija medicilor.
Cand si-a vazut nepotul recuperat in viata, bunica baiatului i-a imbratisat pe pompieri.
Bunica: "Va multumesc, mama."
Pompier: "Nu ne multumiti noua, ci lui Dumnezeu. Sanatate la toata lumea."
In tot acest timp, tatal copilului nu s-a dezlipit de ambulanta in care fiul sau era ingrijit.
Constantin Pascu, unchiul copilului: "Vai de mine. Imi venea sa ma arunc dupa el."
Pentru a-l scoate pe copil din put, zeci de pompieri, veniti din mai multe judete, au lucrat concomitent, contracronometru, pe doua planuri.
Pe de-o parte, au incercat sa sape pe langa put si sa ajunga la copil pe sub pamant. Pe de alta parte, au introdus in put dispozitive de prindere.
Locotenent colonel Radu Cristian, imputernicit prim-adjunct IGSU: "Am folosit doua dispozitive improvinate care ne-au permis sa ajungem la victima. Fier beton indoit la margini cu care am reusit, cu ajutorul camerei introduse in put, sa-l localizam si sa introducem cele doua dispozitive pe langa copil. Am avut emotii in fiecare secunda."
Baiatul a fost dus de urgenta cu un elicopter SMURD la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitala. Potrivit secretarului de stat Raed Arafat, era in stare de hipotermie severa dupa ce a stat mai mult de zece ore cu jumatate din corp in apa.
In timpul transferului, se pare ca starea micutului s-a agravat, iar pe Aeroportul Baneasa a intrat in stop cardiac si a fost resuscitat de doctori. Ajuns la spital, a fost intubat si ventilat mecanic. Si mama baiatului a fost dusa la spital dupa ce, insarcinata in opt luni, i s-a facut rau.
Intre timp, acasa, rudele incearca sa isi dea seama cum a cazut copilul de nici doi ani in put. Totul s-a intamplat in jurul orei 11, cand baiatul se afla in curte cu sora lui mai mare cu un an.
In timpul operatiunii de salvare, la fata locului au ajuns si reprezentanti de la Protectia Copilului Teleorman.