Controversele din spatele deciziei PMB de a cumpăra Parcul Verdi, din zona Floreasca

Ultimul update: Miercuri 05 Septembrie 2018 19:54
Data publicarii: Miercuri 05 Septembrie 2018 18:34
Categorie: Actualitate

Primăria Capitalei vrea să decidă joi cumpărarea parcului Verdi din zona Floreasca, la un preţ de aproape 50 de milioane de euro.

Spaţiul de 4,6 hectare a fost retrocedat în trecut mai multor persoane, pe baza unor decizii ale instanţelor, iar acum Primăria vrea să-l răscumpere şi să-l amenajeze pentru locuitorii din zonă.

Negociator din partea proprietarilor, dar şi deţinătorul unei părţi din parc a fost Dragoş Săvulescu, fost acţionar la clubul Dinamo, condamnat în prima instanţă la 3 ani cu suspendare, pentru afaceri cu terenuri.

Miza parcului Verdi din Capitală este una foarte mare pentru că se afla într-una dintre cele mai scumpe zone, Floreasca. Totul e lăsat în paragină - ciulinii au crescut înalţi în unele locuri.

Primăria nu a putut să amenajeze nimic, fiind proprietate privată. Cele 7 loturi pe care acum vrea să le cumpere au între 13.000 de metri pătraţi şi 750 de metri pătraţi.

Suprafaţa totală a terenului dintre străzile Barbu Văcărescu, Giuseppe Verdi şi Gheorghe Ţiteica este de 46.000 de metri pătraţi. Prima controversă a acestei viitoare tranzacţii apare chiar în documentele primăriei.

Un raport de evaluare comandat de Municipalitate în iunie anul acesta stabilea o valoare de 600 de euro pe metru pătrat, adică 26,4 milioane de euro. Pe 9 august, însă, Parlamentul României modifica Legea exproprierilor pentru cauze de utilitate publică şi introduce o sintagmă "pot face obiectul exproprierii şi lucrările de conservare sau amenajare a spaţiilor verzi".

Pe 14 august Preşedintele o promulga. Coincidenţă sau nu, imediat proprietarii comandă şi ei o evaluare din care reiese un preţ de 1855 de euro pe metru partrat, adică 87 de milioane de euro, de trei ori mai mult decât în evaluarea primăriei.

Argumentul lor: spaţiile verzi tocmai au devenit expropriabile, aşa că pot fi evaluate după grila notarilor şi după preţurile zonei. Primăria comandă din nou un raport de evaluare, care confirmă creşterea preţului, dar nu atât de mult - doar 59 de milioane de euro.

Într-un final, proprietarii ar fi de acord să primească 49,7 milioane de euro pentru terenurile pe care oricum nu puteau construi sau amenaja nimic, potrivit legii.

În documentele primăriei, proprietarii celor 7 loturi ar fi 14 persoane, devenite proprietari prin decizii ale instanţelor în perioada 1998-1999.

Cel mandatat să negocieze vânzarea terenurilor din parcul Verdi a fost Dragoş Săvulescu, fost acţionar al clubului Dinamo, dar şi om de afaceri controversat. A fost condamnat în prima instanţă la închisoare cu suspendare într-unul dintre dosarele fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, pentru că, alături de un asociat, ar fi intrat ilegal în posesia unor drepturi succesorale.

Decizia definitivă de la Înalta Curte nu a fost încă dată. Faptele ar urma să se prescrie anul viitor.

Obişnuit al publicaţiilor mondene, Săvulescu s-a căsătorit cu fosta Miss Albania 2010, alături de care apare recent în mai multe clipuri pe internet, cei doi cochetând cu actoria.

Gata să primească partea sa din cele 50 de milioane de euro, în cererea depusă la dosar, Săvulescu le mulţumeşte funcţionarilor primăriei pentru profesionalismul lor.

Potrivit Primăriei Generale, dacă va fi cumpărat cu 50 de milioane de euro din banii bucureştenilor, parcul Verdi va fi redat locuitorilor zonei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Român ucis de doi adolescenți într-un parc din Suedia. De cât timp era plecat din țară
Român ucis de doi adolescenți într-un parc din Suedia. De cât timp era plecat din țară
VIDEO PROTVPLUS.RO
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Cosmin Savu
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

02:31
ROMANIA, TE IUBESC!
Lansare "Romania, te iubesc!" - interviu Paula Herlo
Aprope două decenii de jurnalism de investigație, într-o carte ca un carusel al emoțiilor. Te vei înduioșa, vei râde și te vei înfuria, (re)descoperind lumea în care trăim. O radiografie sinceră a României noastre cea de toate zilele, scrisă de elita investigației jurnalistice de televiziune - echipa ”România, te iubesc!”, se lansează duminică, 18 nopiembrie la Târgul Gaudeamus, standul editurii Humanitas.

03:06
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Oana vs Antinia
Oana și Antinia au cântat în numele iubirii, pentru muzică. Ce alegere a făcut Irina Rimes?

12:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Claudia Vs Izabela
Tensiune între antrenorii Vocea României. Claudia și Izabela au dat tot ce e mai bun, însă uite cum au reacționat Smiley și Tudor

13:37
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Dalina vs Lina
Dalina și Lina au interpretat într-un mod original piesa lui Katty Perry "Roar" și au sfârșit confruntarea într-o mare de aplauze. Pe cine a ales Smiley?

08:42
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Alexandra vs Teodora vs Romanița
Au pășit pe scena Vocea României ca niște adevărate artiste și au realizat un trio fantastic. A fost o alegere grea, însă Tudor a decis

11:12
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Maria Vs Eva
Emoții mari pe scena Vocea României. Uite cum s-au descurcat Maria și Eva

09:13
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Andrei vs Claudiu
Până și Adele ar fi dansat pe o asemenea interpretare. Uite ce moment plin de energie au avut băieții pe scenă. Ce-a avut de spus Smiley?

12:15
VOCEA ROMANIEI
Vocea României - sezonul 8: Madalina vs Maria
Transmit o emoție pe care e greu să nu empatizezi. Mădălina și Maria au abordat o interpretare foarte interesantă însă antrenorii au avut păreri diferite

10:59
LAS FIERBINTI
Dedicaţia e gratis
Bobita, Giani, Celentano, Dorel si toate celelalte personaje sunt pregatite sa faca fata unor noi aventuri.

07:59
myanmar
„Ploaie de foc” la un festival. Mai mulți răniți în urma bizarului fenomen. VIDEO
Ce spun oamenii din Carcaliu, satul unde a fost găsit un Picasso. "Bă, da frumoşi tablourile alea"
Jaful secolului, comis de amatori. Hoţii români au ales tablouri care să intre în sacoşe şi au vrut să i le vândă lui Becali
România, ameninţată de noi epidemii. Cele 3 boli care putea lovi în următoarele săptămâni
JAFUL SECOLULUI. Tabloul de Picasso "ars în sobă" a fost găsit într-un sat din Tulcea, la rădăcina unui copac
Cartea "România, te iubesc!", lansată duminică la Târgul Gaudeamus
mihnea constantinescu
A murit fostul ambasador Mihnea Constantinescu, membru al Consiliului Regal
Accident cu 7 victime în Covasna. Cauza impactului de pe DN10
Incendiu uriaş la marginea Capitalei. Localnicii, alarmaţi prin sistemul RO-ALERT
Taximetrist din Neamţ, rămas prizonier în propria maşină. Ce greşeală a făcut
Un bărbat a fost mușcat chiar de ursul pe care îl rănise cu o zi înainte
O conductă de gaz din Braşov a luat foc în plină zi, sub ochii trecătorilor