Controversele din spatele deciziei PMB de a cumpăra Parcul Verdi, din zona Floreasca


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 05 Septembrie 2018 18:34
Categorie: Stiri actuale

Primăria Capitalei vrea să decidă joi cumpărarea parcului Verdi din zona Floreasca, la un preţ de aproape 50 de milioane de euro.

Spaţiul de 4,6 hectare a fost retrocedat în trecut mai multor persoane, pe baza unor decizii ale instanţelor, iar acum Primăria vrea să-l răscumpere şi să-l amenajeze pentru locuitorii din zonă.

Negociator din partea proprietarilor, dar şi deţinătorul unei părţi din parc a fost Dragoş Săvulescu, fost acţionar la clubul Dinamo, condamnat în prima instanţă la 3 ani cu suspendare, pentru afaceri cu terenuri.

Miza parcului Verdi din Capitală este una foarte mare pentru că se afla într-una dintre cele mai scumpe zone, Floreasca. Totul e lăsat în paragină - ciulinii au crescut înalţi în unele locuri.

Primăria nu a putut să amenajeze nimic, fiind proprietate privată. Cele 7 loturi pe care acum vrea să le cumpere au între 13.000 de metri pătraţi şi 750 de metri pătraţi.

Suprafaţa totală a terenului dintre străzile Barbu Văcărescu, Giuseppe Verdi şi Gheorghe Ţiteica este de 46.000 de metri pătraţi. Prima controversă a acestei viitoare tranzacţii apare chiar în documentele primăriei.

Un raport de evaluare comandat de Municipalitate în iunie anul acesta stabilea o valoare de 600 de euro pe metru pătrat, adică 26,4 milioane de euro. Pe 9 august, însă, Parlamentul României modifica Legea exproprierilor pentru cauze de utilitate publică şi introduce o sintagmă "pot face obiectul exproprierii şi lucrările de conservare sau amenajare a spaţiilor verzi".

Pe 14 august Preşedintele o promulga. Coincidenţă sau nu, imediat proprietarii comandă şi ei o evaluare din care reiese un preţ de 1855 de euro pe metru partrat, adică 87 de milioane de euro, de trei ori mai mult decât în evaluarea primăriei.

Argumentul lor: spaţiile verzi tocmai au devenit expropriabile, aşa că pot fi evaluate după grila notarilor şi după preţurile zonei. Primăria comandă din nou un raport de evaluare, care confirmă creşterea preţului, dar nu atât de mult - doar 59 de milioane de euro.

Într-un final, proprietarii ar fi de acord să primească 49,7 milioane de euro pentru terenurile pe care oricum nu puteau construi sau amenaja nimic, potrivit legii.

În documentele primăriei, proprietarii celor 7 loturi ar fi 14 persoane, devenite proprietari prin decizii ale instanţelor în perioada 1998-1999.

Cel mandatat să negocieze vânzarea terenurilor din parcul Verdi a fost Dragoş Săvulescu, fost acţionar al clubului Dinamo, dar şi om de afaceri controversat. A fost condamnat în prima instanţă la închisoare cu suspendare într-unul dintre dosarele fostului primar al Constanței, Radu Mazăre, pentru că, alături de un asociat, ar fi intrat ilegal în posesia unor drepturi succesorale.

Decizia definitivă de la Înalta Curte nu a fost încă dată. Faptele ar urma să se prescrie anul viitor.

Obişnuit al publicaţiilor mondene, Săvulescu s-a căsătorit cu fosta Miss Albania 2010, alături de care apare recent în mai multe clipuri pe internet, cei doi cochetând cu actoria.

Gata să primească partea sa din cele 50 de milioane de euro, în cererea depusă la dosar, Săvulescu le mulţumeşte funcţionarilor primăriei pentru profesionalismul lor.

Potrivit Primăriei Generale, dacă va fi cumpărat cu 50 de milioane de euro din banii bucureştenilor, parcul Verdi va fi redat locuitorilor zonei.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Român ucis de doi adolescenți într-un parc din Suedia. De cât timp era plecat din țară
Pârtia de 7 milioane de euro din Bistrița, un eșec. În ce a fost transformată
VIDEO PROTVPLUS.RO