Controverse în cazul centrului din Vişeu de Sus. Ce spun tinerii care "s-au vindecat"
Toate cele 21 de familii din Vișeul de Sus care au în grijă adolescenți nemți vor ajunge în fața procurorilor, pentru declarații.
Audierile au început luni. Vor da declarații și tutorii legali ai celor patru copii care au spus că au fost maltratați și umiliți în centru. Ambasada Germaniei le-a solicitat procurorilor DIICOT să le aprobe o discuție față în față cu acești minori, supravegheați acum de reprezentanții Direcției de protecție a copilului.
Familiile din Vişeu de Sus - care au în plasament adolescenţi nemţi - au fost audiate toată ziua la poliţia din Maramureş. Anchetatorii au vrut să afle dacă ştiau de abuzurile din centru şi în ce condiţii i-au primit în grijă pe tinerii cu probleme de comportament sau dependenţi de droguri.
În acelaşi timp, reprezentanţii Ambasadei Germaniei le-au solicitat procurorilor DIICOT să aibă o discuţie privată cu adolescenţii care au declarat că au fost bătuţi şi umiliţi.
Familiile din Vişeu de Sus chemate la audieri îi iau apărarea pedagogului neamţ care a înfiinţat centrul. Ca să îşi susţină declaraţiile, au adus mai mulţi tineri care au fost trataţi în centru şi spun acum că s-au vindecat.
Massimo are 19 ani şi a ajuns în România acum un an şi jumătate. Susţine că, dacă nu venea la reeducare, ar fi stat opt ani la închisoare în Germania, pentru furturi din magazine.
"Acolo în germania dau tablete să stai liniştit, aici vorbeşti cu Bert Shumann şi te linişteşte. Acolo dădea vaccin, să stai cuminte, vorbea cu un judecător, aici Bert Shumann nu vorbeşte urât. Eu trebuia să stau 8 ani în închisoare, dacă am venit aici plec în Germania şi sunt curat"
Massimo recunoaşte că în centrul din Vişeu de Sus era pus să facă diverse munci, dar - susţine el - niciodată nu a fost forţat.
A stat şi în casa unor localnici din Vişeu de Sus. Înainte, familia a fost verificată de autorităţile din Germania.
Jurnaliştii nemţi care au venit să se intereseze de situaţia de la Vişeul de Sus admit şi ei că ideea centrului este bună. Spun însă ca auczatiile de muncă forţată trebuie verificate.
ANDREAS LUENSER, JURNALIST SPIEGEL TV; " Bine-nţeles că, dacă aceşti copii ies din oraşele din Germania, din cartierele unde există problema drogurilor, şi ajung într-un mediu ca cel de aici, în natură, ideea în sine e foarte bună, la fel şi munca. Doar că această muncă nu trebuie să fie exagerată"
Cinci angajaţi şi fondatorul centrului de reeducare se afla de joi în arest, acuzaţi că i-ar fi maltratat pe tinerii veniţi din Germania la tratament.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: centru, copii, germania, diicot, ferma, sclavie, valea vinului, munca fortata, viseu de sus, dezintoxicare,
Dată publicare:
02-09-2019 18:03