Controale și sancțiuni la Grădina Zoologică Galați, după apariția unor imagini revoltătoare cu animalele
Se va lăsa cu sancțiuni la Grădina Zoologică din Galați, după ce vizitatorii au fotografiat, zilele trecute, mai multe animale prost îngrijite sau chiar neglijate.
Imaginile au ajuns în mediul on-line, iar reacțiile iubitorilor de animale au fost dintre cele mai severe. Un lup extrem de slab, rămas fără blană, și un ponei căruia parcă nu i-au fost curățate niciodată copitele i-au sensibilizat pe oameni. Cazul a intrat în atenția Direcției Sanitar-Veterinare, dar și a poliției.
Vizitatorii parcului zoo din pădurea Gârboavele, de lângă Galați, au fost dezamăgiți la sfârșitul săptămânii trecute de starea animalelor. Unii chiar le-au fotografiat și au făcut publice imaginile, acuzându-i pe îngrijitori de neglijență. Iar asociațiile pentru ocrotirea animalelor au reacționat.
Anamaria Dandeș, Animal Society: „Nu mai trăim în Evul Mediu și animalele trebuie respectate, îngrijite și tratate ca atare. Este inadmisibil ca cele două animale despre care ni s-a semnalat că sunt în suferință să fie într-o stare atât de precară de sănătate."
Drept dovadă a faptului că sesizările nu au fost nefondate, din proprie inițiativă, conducerea grădinii zoologice a luat azi dimineață decizia de a tranchiliza lupul și a-l plasa în carantină, pentru a primi îngrijiri medicale.
Explicațiile responsabililor
Paul Lupoaie, director Complexul Muzeal Galați: „Un exemplar, mai bătrân – are peste 30 de ani, din ce mi-au spus colegii mei – are niște probleme de natură dermatologică, iar ceilalți colegi de cameră – dacă-mi dați voie să spun așa – nu s-au comportat prea prietenește cu el."
Și în cazul poneiului care, practic, nu mai poate merge din cauza copitelor, a fost găsită o explicație. Caii, măgarii și poneii ar fi beneficiat de tratarea și curățarea membrelor în august, anul trecut. Următoarea ședință este programată în martie, însă unui singur exemplar i-au crescut copitele inexplicabil de repede. De asta au venit să se convingă astăzi și inspectorii DSV.
Comisar-şef Gabriela Costin, purtător de cuvânt al IPJ Galaţi: „Colegii mei de la Biroul pentru Protecția Animalelor s-au deplasat la fața locului pentru a constata aceste aspecte. Totodată, s-a luat legătura cu reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și se va stabili dacă este vorba despre o infracțiune sau o contravenție."
Contravenția ar presupune o amendă între 1.000 și 3.0000 de lei.