Consiliul Aleșilor Locali din Ținutul Secuiesc: Promitem că vor flutura și mai multe steaguri secuiești

Antal Arpad
Agerpres

Preşedintele Consiliului Aleşilor Locali din Ţinutul Secuiesc, Antal Árpád, îi solicită premierului Mihai Tudose să-şi ceară scuze după declaraţiile făcute la adresa ungurilor.

El a calificat declaraţia premierului drept "o provocare revoltătoare la adresa comunităţii maghiare", relatează hotnews.ro.

Premierul Mihai Tudose a vorbit miercuri la Realitatea TV despre rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc, semnată recent la Cluj-Napoca de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM), apreciind că ”dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag”.

Comunicatul transmis de Antal Árpád András, președintele Consiliul Aleșilor Locali din Ținutul Secuiesc:

"Consiliul Aleșilor Locali din Ținutul Secuiesc în numele miilor de aleși locali - președinți ai consiliilor județene, primari, consilieri județeni și locali - condamnă amenințarea cu spânzurare a primului-ministru, și îi solicită să-și ceară scuze.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Consiliul Aleșilor Locali din Ținutul Secuiesc condamnă declarația primului-ministru Mihai Tudose, conform căruia „dacă steagul secuiesc va flutura pe acolo, toți vor flutura lângă steag”, și consideră cele declarate ca fiind o provocare revoltătoare împotriva comunității maghiare.

Steagul secuiesc este un simbol regional al unei comunități, interzicerea folosirii acestuia în secolul XXI este ridicol și absurd, este contrară dreptului fundamental la autoexprimare. Prim-ministrul României nu poate amenința secuii, care simt că acest steag este al lor, cu spânzurarea. Declarația lui gravă, jignitoare și amenințătoare nu poate să rămână fără consecințe.

Consiliul Aleșilor Locali din Ținutul Secuiesc îi cere primului-ministru Mihai Tudose să-și ceară scuze de la oamenii din Ținutul Secuiesc, cărora le-a fost rănită demnitatea și amenințată integritatea fizică. Considerăm că într-o democrație normală primul-ministru nu poate amenința sub nicio formă membrii comunităților naționale care trăiesc în țară cu agresiuni barbare. Oriunde în Europa, după o asemenea declarație ar trebui să plece.

Consiliul consideră că este de datoria sa să prezinte declarația primului-ministru opiniei publice internaționale, să o trimită tuturor forurilor internaționale competente, cât și tuturor cancelariilor occidentale. Astfel dorim să atragem atenția la faptul că statul român nu respectă drepturile fundamentale ale comunităților naționale din România și îi amenință cu agresiune fizică pe cei care consideră exprimarea identității lor naționale și regionale ca fiind importantă.

Consiliul este profund dezamăgit de faptul că la începutul centenarului primul-ministru nu apelează la conviețuirea pașnică dintre comunitățile naționale și la rezolvarea conflictelor și nemulțumirilor istorice, ci incită opinia publică română împotriva maghiarilor și ia în considerare spânzurarea maghiarilor din România."

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Ministrul de externe ungar: Remarcile premierului român sunt
Ministrul de externe ungar: Remarcile premierului român sunt "complet inacceptabile"

Ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat vineri de Ministerul de Externe din Ungaria în urma declaraţiilor premierului Mihai Tudose, informează site-ul origo.hu.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.