Concentratia de nitrati in fantanile din Dolj, de 5 ori mai mare. DSP: "Exista risc de deces la copii si gravide"
Nu va jucati cu sanatatea oamenilor, ii avertizeaza inspectorii Directiei de Sanatate Publica pe primarii din Dolj. Doar zece la suta dintre primarii au solicitat analiza apei din fantanile publice, desi edilii au obligatia sa o monitorizeze permanent.
In multe dintre puturi, apa este plina de nitrati si nitriti si nu este potabila.
"Uitati ce e in fundul galetii, ce se lasa de la apa, e foarte multa mizerie, foarte mult nisip", arata o femeie.
In comuna Salcuta, din judetul Dolj, sunt peste o suta de fantani publice. Pentru ca in localitate nu exista apa curenta si canalizare, cei aproape 3.000 de localnici sunt nevoiti sa consume apa care nu este potabila pentru ca, potrivit analizelor facute de cei de la DSP, este plina de nitriti si nitrati.
"Asa arata apa, are impuritati din astea prin ea. Dam si la vite si o folosim si la mancare", spune o femeie.
Primaria nu a solicitat analiza apei din fantanile publice. Motivul? Lipsa banilor. Costul unei analize de laborator pentru un singur put este de 340 de lei.
Liviu Militaru, secretar Primaria Salcuta: "La nivelul comunei Salcuta se cunoaste ca apa nu este cea mai buna apa; contine nitriti si nitrati. Nu este niciun afis pentru ca nu au aparut probleme serioase sau medicale. Ma gandesc ca nu e atat de otravitoare..."
Intr-un singur caz, de pilda, inspectorii DSP Dolj au gasit o concentratie de nitrati de cinci ori mai mare decat valoarea maxima admisa.
Narcisa Dinica, purtator de cuvant DSP Dolj: "Primariile sunt obligate sa analizeze apa. Apa care are o concentratie mare de nitriti nu este recomandata copiilor si gravidelor, pentru ca exista riscul de imbolnavire sau chiar deces."
Toate primariile din judet au fost instiintate de angajatii DSP, inca din luna martie a acestui an, ca au obligatia sa monitorizeze calitatea apei din fantanile publice.
Deocamdata, nicio ancheta nu este in curs in acest caz. Una dintre ele, spun localnicii, ar trebui sa cerceteze si cate substante toxice folosesc in agricultura cei care detin mari suprafete de terenuri in zona.