Comuna Mănești, otrăvită timp de un an cu arsen. Furnizorul de apă știa din ianuarie, dar până acum a tăcut
De aproape un an, fără să știe, oamenii din comuna Mănești, județul Prahova, beau apă otrăvită cu arsen. Autoritățile i-au înștiințat abia acum și le-au interzis să mai consume apă de la robinet.
Culmea e ca primele analize care arătau pericolul datează din luna ianuarie. Arsenul este un metal greu, care nu poate fi distrus prin fierbere, și, ingerat pe o perioadă îndelungată, poate provoca boli grave, inclusiv cancerul.
Comuna Mănești are 4.000 de locuitori. S-au speriat de moarte când Primăria i-a înștiințat că apa de la robinet nu este bună nici pentru băut, nici pentru gătit. Are o concentrație de arsen de peste 19 micrograme la litru, dublu față de limita admisă.
Adela Bodea director executiv DSP Prahova: „În cazul în care se consumă pe o perioadă îndelungată, îndelungată mă refer la câteva luni, pot apărea boli cum ar fi un cancer de piele, un cancer de vezică şi merg.. sunt destul de grave situațiile.”
Grav este că primele analize care au depistat problema datează din ianuarie, dar furnizorul de apă a comunicat Primăriei problema abia acum.
Constantin Nițoi. primar Măneşti: „A fost o lipsă de comunicare a celor de la Hidro, certitudinea abia ieri a apărut, nu puteam să alarmăm lumea cu ceva ce nu e sigur. Nu aveam acele analize, ieri au apărut, ieri le-am dat.”
Tiberiu Onuțu, medic igienă DSP Prahova: „Procedura este clară, i-am notificat telefonic, i-am notificat şi scris, pe operatorul regional de apă”.
Dorin Ilian Lețea, director Hidro Prahova: „Notificările pe care ni le-a transmis DSP-ul într-adevăr au fost pe puț, dar puțul respectiv a fost închis. La sfârşitul lunii octombrie.”
Reporter: Dar până atunci?
Director Hidro Prahova: „Nu au fost depăşiri ale indicatorului în rețea”
Furnizorul de apă a dus acum cisterne de unde oamenii pot lua apa de băut.
Gheorghe Șerban, consilier local Mănești: „Nu mi se pare normal, cineva trebuie să răspundă pentru chestia asta. Ne omori cu bună știință ”
Localnici: „E ceva penibil, să n-ai apă să îți gătești mâncarea, vă dați seama.”
(...)
„Am văzut un afiş pus, apa nu e potabilă, de băut, eu în continuare am luat apă de acolo.”
Localnică: „Am făcut, mămică, niște ciorbă de pește, cu apă de la d-asta, de la chiuvetă”.
Deocamdată, sursa de poluare nu a fost identificată. Arsenul este prezent în sol în mod natural, dar nu în asemenea concentrații.